У самий розпал літнього сезону важко знайти краще пригощання до чаю, ніж ягідний пиріг з начинкою з агрусу. Пропонуємо спекти невеликі порційні міні-пироги.
Поки ягоди зірвеш – всю руку обдерешь.
Ви вже здогадалися, про яку ягоді йдеться ?! Правильно, про агрус. І той, хто вистоїть цю нерівну боротьбу з колючим кущем, отримує в нагороду жменю соковитих, великих і ставних ягід в темно-червоному смугастому річному «кафтанчік». А скільки вітамінів! Сподіваюся, ви вже приготували царський варення або желе з агрусу, тому пропоную вам тепер використовувати цю дивну ягоду в випічці – спекти невеликі пироги, порадувати смакотою і яскравістю своїх рідних і близьких!
Складові:
для тесту:
- борошно пшеничне вищого сорту – 90 г
- вершкове масло (або вершковий маргарин) – 80 г
- цукровий пісок – 40 г
- розпушувач для тіста – ½ ч. л.
- яйце куряче – 1 шт.
для начинки:
- ягоди агрусу – близько 50 м
приготування
- У глибоку чашку помістити необхідну кількість вершкового масла і насипати цукор – пісок. За допомогою міксера добре збити вершкове масло з цукром до отримання однорідної маси.
- У цукрово-масляну масу вбити яйце і знову добре збити міксером до однорідності маси.
- Борошно просіяти, змішати з розпушувачем і додати в цукрово-масляну масу з додаванням яйця, добре вимішати тісто дерев’яною ложкою або за допомогою міксера. Вийде густе тісто.
- Приготоване тісто розділити на 3 рівні частини, близько 80 грам.
- Викласти тісто в приготовані невеликі формочки для випічки, застелені спеціальним пергаментом.
- Агрус помити, обсушити кухонним рушником, видалити хвостики і плодоніжки, для чого зручніше використовувати невеликі ножиці.
- Викласти ягоди агрусу на тісто, злегка вдавлюючи в нього.
- Форми для випічки з тестом помістити в розігріту до 180 градусів духовку на 25-30 хвилин, до зарум’янювання тесту.
- Готові міні-пироги з агрусом вийняти з духовки, остудити, дістати з форм для випічки і подати до чайного столу. Смачного!
Господині на замітку:
- Збільшивши кількість заявлених інгредієнтів, можна спекти великий пиріг;
- Такі міні-пироги можна спекти, використовуючи і іншу ягоду, наприклад, вишню, журавлину або чорницю;
- Готові міні-пироги при бажанні можна посипати зверху цукровою пудрою.