Дайкон або японська редька за смаком одночасно нагадує і чорну редьку, і редис. Запаху дайкон практично не має, тому до страв з дайкона обов’язково готують ароматну заправку. Якою вона буде – справа смаку. Можна додати суміш мелених перців, подрібнений часник або цибулю, рисовий або ягідний оцет, соєвий соус, апельсиновий або лимонний сік. Заправку готують на основі оливкового масла, майонез і сметана в салаті з дайкона – це вже суто наш винахід. Але, тим не менше, і такі рецепти мають право на існування, особливо, коли салат готують як самостійне блюдо – з м’ясом, шинкою, сиром. В основному ж салати з дайконом роблять легкими, додаючи свіжі овочі і пропонуючи як гарнір до основної страви з м’яса або риби.
Кухня: Східна.
Складові:
- ріпчаста цибуля (фіолетовий) – 1 шт
- морква – 2 шт
- дайкон (японська редька) – 1 шт (довжиною близько 20 см)
- свіжий огірок (салатний) – 1 шт
- оливкова олія – 4 ст. л
- лимонний сік – 1 ст. л (можна виключити)
- сіль – 0,5 ч. л.
- цукор – 1 ч. л (за смаком)
- оцет (рисовий, ягідний, яблучний – що є) – 1 ст. л.
Приготування салату:
- Для салату краще взяти фіолетовий лук – він не такий гострий. Наріжте половину цибулини тонкими півкільцями. Другу половину можна натерти на тертці або дрібно порубати – ця частина цибулі знадобиться для приготування соусу.
- Моркву натріть на крупній тертці або на тертці для корейської моркви.
- Огірок наріжте тонкою соломкою. Оскільки овочі в салаті не перемішується, нарізка повинна бути рівною і красивою. Але, якщо естетична складова готового блюда не настільки важлива, можна нарізати огірок і тонкими скибочками.
- Дайкон очистіть від шкірки (поскоблите ножем як морквину) і натріть на крупній тертці (або на корейській). Спробуйте на смак. Серед японської редьки трапляються такі екземпляри, що без попередньої підготовки цей овоч є неможливо. Якщо дайкон дуже гострий або гіркий, посоліть його і покладіть в друшляк на 20-30 хвилин. Потім обіллєте холодною водою і злегка відіжміть.
- Для приготування соусу змішайте оливкова олія і лимонний сік. Додайте цукор.
- Покладіть трохи солі і влийте оцет. Якщо порахуєте, що лимонний сік і оцет в одній заправці це забагато, щось одне можна виключити.
- Додайте в заправку дрібно нарізану цибулю. Він забарвить заправку в приємний рожевий колір – саме ще й тому рекомендується додавати не білий, а фіолетовий лук.
- Салат не перемішується, овочі викладаються ярусами. Спочатку зробіть основу з дайкона, потім викладіть моркву, полийте її заправкою. Викладіть зверху дайкон. Цей шар дайкона заправкою поливати не потрібно, інакше він відразу осяде.
- На дайкон викладіть огірки, нарізані соломкою, і кілька кілець фіолетового лука. Заправка подається порційно, в маленькій піалках.