У багатьох людей при згадуванні соєвих продуктів виникають асоціації з чимось несправжнім, сурогатом, замінниками справжньої їжі. Насправді, м’ясо, сир, молоко і інша продукція з соєвих бобів заслуговує пильної уваги. Так, соєве молоко незамінне в вегетаріанському раціоні, а й в правильному харчуванні його можна використовувати регулярно. Все тому, що солодкуватий на смак напій містить клітковину, амінокислоти, мікро- і макроелементи, вітаміни та інші цінні речовини.
Харчова цінність соєвого молока як продукта харчування
Соєве молоко до звичайного молока тваринного походження не має прямого відношення. Цей малопоширений у нас продукт виготовляється з соєвих бобів. Особливою любов’ю молоко рослинного походження користується в Східній Азії, Південній і Північній Америці, в деяких європейських країнах.
Молоко з бобів ділиться на види залежно від жирності. Тому можна придбати в магазині або зробити самостійно знежирений продукт, нежирне молоко 0,6% жирності і напій з жирністю 1,8%. В Україні можна придбати соєве молоко та тофу відчизняного виробника “Зелена корова”. У складі “правильного” молока присутні виключно соя і вода.
Соєве молоко і домашнього, і промислового виробництва має низьку калорійність. Тому його можна включати в правильне харчування при зниженні ваги, проблемах зі здоров’ям. Калорійність ароматної рідини становить приблизно 55 ккал в 100 г. Енергетична цінність продукту на 100 г дорівнює:
- Білки – 3,8 г.
- Вуглеводи – 6,3 г.
- Жири – 1,75 г.
Користь молока з сої для правильного харчування
В одній склянці напою з соєвих бобів міститься 25% добової норми кальцію для дорослої людини, понад 50% денної норми вітаміну D. Рослинний і повністю натуральний склад продукту харчування робить його для ряду людей єдиним варіантом вживання молочної продукції без шкоди для здоров’я. Так, соєве молоко підходить для людей з непереносимістю лактози. Можна і потрібно вводити його в вегетаріанське харчування, щоб не зіткнутися з нестачею білка. Або використовувати напій під час посту.
Соєве молоко практично не поступається звичайному коров’ячому або козячому по корисним властивостям. Продукт програє лише по одному параметру – в ньому міститься мало кальцію. Однак можна вживати в правильному харчуванні молоко з бобів, збагачене кальцієм штучним способом. Для засвоєння цієї речовини в складі напою присутній вітамін D.
Можна оцінити і інші цінні властивості молока з сої:
- При високій поживності соєвий напій є дієтичним продуктом. Тому його рекомендують включати в харчування при ожирінні. Крім того, в ньому багато клітковини.
- Продукт доцільно вживати при виразковій хворобі шлунка, дванадцятипалої кишки, підвищеній секреції шлункового соку. Рослинний білок в рідини з соєвих бобів легше засвоюється.
- Молоко багате ліпідами, які захищають, попереджають появу захворювань серцево-судинної системи.
- Напій містить ізофлавони, близькі за властивостями з жіночими гормонами естрогеном. Ці речовини допомагають легше перенести клімакс, вони успішно борються з онкологічними, серцево-судинними захворюваннями, остеопорозом.
- У порівнянні з коров’ячим молоком, соєве містить менше ненасичених жирів, в його складі немає гормонів і холестерину. Продукт сприяє зниженню рівня «шкідливого» холестерину в крові.
- Напій з соєвих бобів рекомендують включати в правильне харчування людей, які страждають від анемії.
Чи є шкода від соєвого молока в харчуванні
Часто де можна почути або прочитати про шкоду соєвого молока, але медики ніяк не підтверджують такі чутки. То чутки залишаються чутками, що не мають ніякої основи під собою.
Рецепти приготування молока з сої для правильного харчування
Для приготування соєвого молока використовуються попередньо замочені соєві боби. Коли вони стають м’якими, їх розминають до стану пюре. Цю кашку розводять рідиною, в якій були замочені боби, видаляють клітковину. А потім вийшло сировину стерилізують шляхом короткочасного нагрівання до певної температури. Таким чином виробляється натуральний напій, в якому зберігається максимум корисних речовин.
При відсутності рослинного молока в магазинах продукти харчування з сої можна приготувати і в домашніх умовах. Рецепт простий:
- Залити 1 склянку соєвих бобів 2 склянками накопичений води, залишити на всю ніч.
- Вранці перекласти сировину в блендер, залити в чашу ще 8 склянок води.
- Подрібнювати боби кілька хвилин.
- Процідити масу, отриману рідину прокип’ятити.
- Після охолодження напій готовий до вживання.
- За бажанням для поліпшення смаку до молока з сої можна додавати ваніль, корицю.
Використовувати в правильному харчуванні напій з соєвих бобів можна як в чистому вигляді, так і в складі блюд. З молока роблять сир тофу, кефір, йогурт. Можна готувати з нього молочні супи, каші, киселі, піч запіканки, пудинги, іншу випічку. Соєве молоко добре поєднується з різними продуктами. Це фрукти і ягоди, горіхи, сухофрукти, крупи, картопля.
Хоча рецепти з молоком з бобів відрізняються різноманітністю, щоб уникнути проблем з травленням соєві продукти харчування не рекомендують вживати одночасно з копченою рибою, ковбасними виробами, свіжими овочами, сливами.