Сьогодні на нашій кухні ефектний пишний дріжджовий пиріг, насичений тонким ароматом мигдалю. Готується такий солодкий пиріг дивно просто.
Здобне дріжджове тісто – прекрасна основа для будь-якої випічки. З нього виходять смачні ватрушки, булочки, піца, пироги, присмачені як солоної, так і солодкою начинкою. Щоб дріжджова випічка вийшла смачною і пишною, потрібно дотримуватися кількох правил. По-перше, використовувати борошно тільки вищого сорту (при можливості – екстра). По-друге, застосовувати свіжі дріжджі і молоко. По-третє, вимішувати тісто досить довго. І, по-четверте, дати тісту підійти в теплому місці, виключити найменші протяги. Чи вмієте дотримуватися правил? Спробуйте приготувати на полуденок ніжний дріжджовий пиріг з вершковим маслом і мигдальним пелюстками.
Складові:
для тесту:
- пшеничне борошно (вищий сорт) – 550 г
- сухі дріжджі – 1,5 ч. л.
- вершкове масло – 100 г
- цукор – 55 г
- ванільний цукор – 1 ст. л.
- терта цедра мандарина – 1 ч. л.
- яйце – 1 шт.
- молока – 250 мл
для начинки:
- вершкове масло – 120 г
- коричневого цукру – 50 г
- мигдальні пластівці – 25 м
Спосіб приготування
- З’єднайте в невеликому посуді цукор і сухі дріжджі. Розведіть молоком – його візьміть приблизно 100 мл. Залиште на 7-10 хвилин.
- Просійте борошно в чашу тістомішалки, туди ж влийте залишки молока, покладіть масло, нарізане шматочками. Додайте мандаринову цедру і спіниться дріжджі.
- Замісити густе тісто щільне (при використанні тістомішалки на це йде приблизно 15 хвилин). Зберіть тісто в кулю, прикрийте посуд чистою серветкою і дайте підійти в теплому місці приблизно 1 годину.
- Обімніть і злегка вимісити тісто, що підійшло на присипаної борошном поверхні.
- Розігрійте духовку до 40 градусів, на дно поставте мисочку з водою. Розкачайте в прямокутний пласт і перекладіть у форму, змащену вершковим маслом. Зробіть в тесті невеликі поглиблення, покладіть в кожне шматочок масла.
- Присипте поверхню коричневим цукром і мигдальними пелюстками, поставте форму в теплу духовку і дайте тісту ще раз піднятися протягом 30 хвилин.
- Коли пиріг підніметься настільки, що заповнить всю форму, збільшіть нагрів до 200 градусів.
- Випікайте дріжджовий пиріг 25-30 хвилин (скоринка повинна зазолотитися). Після вилучення з духовки прикрийте форму кухонним рушником і дайте випічці охолонути.
- Наріжте пиріг з мигдальними пелюстками на квадрати і подайте з молоком або гарячим какао.
Господині на замітку:
- Готовність дріжджового пирога можна перевірити за допомогою сірника або дерев’яної зубочистки. Проткніть паличкою пиріг і подивіться, чи не залишилося на ній вологих слідів тесту. Якщо паличка суха – тісто пропеклося добре.
- Щоб поверхня пирога вийшла блискучою, за 5-10 хвилин до закінчення випікання змастіть її сумішшю з 1 яєчного жовтка, 1 столової ложки цукру і 1 соловій ложки масла, молока або води.