Гливи, тушковані з цибулею і зі сметаною, виходять настільки смачними, що зникають зі столу миттєво. За цим рецептом гливи в соусі можна приготувати всього за 40 хвилин.
Гливи – гриб ніжний, смачний і досить універсальний. З глив можна приготувати пікантний грибний соус, або самостійне перше або друге блюдо – салат, рагу, печеню, суп.
Ніжні ароматні гриби, тушковані з цибулею і сметаною, відмінно поєднуються з відвареною картоплею, овочами, домашньою локшиною. Навіть найпростіша пшеничне або горохова каша, доповнена гарніром з глив в сметанному соусі, здасться вам неймовірно смачною. Вешенками можна балувати себе досить часто, адже їх легко знайти в продажу в будь-який сезон. Апетитне блюдо, яке ми пропонуємо, готується легко, швидко і сподобається абсолютно всім.
Складові:
- гливи – 350 г
- сметана – 150 г
- цибуля – 100 г
- рослинне масло – для смаження
- сіль за смаком
- перець чорний мелений – за смаком.
Рецепт приготування
Спочатку слід підготувати інгредієнти. Цибулини очистити від лушпиння і обполоснути. Краще використовувати для приготування грибів жирну сметану. Тоді соус вийде густим, а саме блюдо – більш поживним. Дуже важливо правильно вибрати гливи. Гриби повинні бути свіжими, зі світлими капелюшками. Якщо ви використовуєте заморожені гливи, то їх необхідно взяти в 1,5 рази більше (вони сильно зменшуються в об’ємі під час приготування). Гриби необхідно ретельно промити. Потім розкласти на рушник і дати воді стекти.
Цибулини подрібнити ножем.
Загострити сковороду з товстим дном. Влити в неї рослинне масло і почекати, поки воно прогріється. Висипати в сковороду подрібнену цибулю. Підсмажити його до золотистого відтінку (кілька хвилин на невеликому вогні).
Гриби відокремити від жорсткого підстави. Капелюшки і ніжки нарізати великими шматочками. Гливи можна підсушити кілька хвилин в духовці або мікрохвильовій печі, щоб страва мала більш насичений смак.
Викласти подрібнені гливи в сковороду з цибулею. Смажити на невеликому вогні 7 хв. Сковороду краще не накривати кришкою, щоб зайва волога швидше випарувалася. Гливи з цибулею слід регулярно помішувати, щоб нічого не підгоріло. Піджарку потрібно посипати сіллю і перцем. Можна додати інші улюблені приправи. Додавайте спеції з урахуванням того, що сметанний соус повинен мати насичений смак.
Додати в піджарку сметану. Ретельно все перемішати. Готувати страву на маленькому вогні 10 хв. Накрити сковороду кришкою. Гасити гриби в соусі, не забуваючи помішувати. Потім вимкнути вогонь. Дати страві настоятися 15 хв під кришкою.
- Гливи у вершковому соусі порційно викласти на тарілки. Страву можна подавати як самостійне, з гарніром або м’ясом. Гливи в соусі прекрасно поєднуються з відвареною картоплею або пастою. Це відмінне доповнення до гарніру. Ароматні гриби в соусі зі сметани припадуть до смаку кожному. Смачного!
Господині на замітку:
- Замість сметани для приготування глив в соусі можна використовувати вершки будь-якої жирності.
- Для додання страві більш пікантного смаку, в самому кінці приготування в соус можна додати 1-2 часточки тертого часнику, подрібнену зелень петрушки, селери або кропу.
- Соус вийде більш густим, якщо додати в нього 1 ст.л. борошна або картопляного крохмалю (додавати потрібно в кінці приготування).