Баранячі реберця обсмажити, потім потім в духовці з неабиякою кількістю ріпчастої цибулі і подрумяним на грилі.
складові
- баранячі реберця – 1200 г;
- ріпчаста цибуля – 700 г;
- рослинне масло – 150 г;
- сухе червоне вино – 100 г;
- пекучий перчик – 1 штука;
- часник – 3 зубчики;
- зіра – 1/2 ст. ложки;
- коріандр – 1/4 ст. ложки;
- сумах (мелений сушений гранат) – 1 ст. ложка;
- сіль і чорний мелений перець за смаком.
Баранячі реберця розрізати уздовж так, щоб разом були пов’язані 2 кісточки. Порубати довжиною 7-10 см. Вимити і обсушити паперовим рушником.
У розігріту глибоку сковороду або сотейник налити рослинне масло без запаху і обсмажити на ньому реберця з усіх боків до появи легкої скоринки, постійно помішуючи. Займе цей процес 3-4 хвилини. Посолити, додати мелені зіру і насіння коріандру, зменшити вогонь і знову почати заважати. А через 1 хвилину і зовсім вимкнути вогонь.
Приберемо сковороду з вогню, накриємо кришкою і почекаємо, поки не припиниться шкворчать звук. Масло за цей час насититься ароматами спецій.
Тепер ми повинні обсмажені реберця і цибулю загорнути у фольгу і запекти в духовці. Беремо деко і вистилає його дно харчовою фольгою. Шматок фольги беремо з таким розрахунком, щоб потім щільно накрити реберця зверху.
Викладаємо на фольгу трохи більше половини обсмажених реберець. Поливаємо половиною просоченого ароматами спецій рослинного масла, в якому обсмажувалися реберця. На реберця рівномірно викладаємо половину нарізаної цибулі, злегка присолюємо, трохи перчимо і посипаємо половиною сумаху. Сумах тут служить для додання невеликої кислинки готового блюда. Замість сумаху можна збризнути цибулю соком лимона. Акуратно перемішуємо цибулю і спеції, не чіпаючи ребра. Додаємо в середину лушпиння прошарку гострий перчик і зубці часнику.
Поверх викладаємо залишилися реберця, також поливаємо рослинним маслом, засипаємо цибулею, який солимо, перчимо, посипаємо сумахом і перемішуємо.
Вливаємо півсклянки сухого червоного вина і щільно накриваємо фольгою.
Відправляємо баранячі реберця з цибулею в мішку з фольги в розігрітий до 220 градусів духовку на 90 хвилин. Смію припустити, що час приготування залежить від особливостей духовки і обсягу реберець. Спочатку по кухні пошириться цибульний-винний аромат. Десь через годину цей запах стане не настільки виразним. Для визначення готовності через годину відкрийте фольгу і спробуйте шматочок м’яса і цибулю. М’ясо повинно бути ніжним, а цибуля размягчнним.
Далі я поступив так. Розгорнув фольгу. Лук виглядав непрезентабельно і блідо, і мені захотілося його обсмажити. Весь цибулю і трохи жирного соку переклав в сковороду і поставив на вогонь обсмажувати до ледве золотавого кольору. У духовій шафі включив режим “Гриль”, реберця розклав по листу рівномірно і протягом 3-5 хвилин підрум’яниться їх.
Ось тепер можна подавати. Викладайте реберця на тарілку гіркою, поверх покладіть цибулю і посипте зеленню. Запропонуйте до реберцям смачні хлібні коржі або лаваш. На гарнір, якщо хочете, придумайте що-небудь самі, ось хоча б печені овочі.