Полиці сучасних булочних магазинів і хлібних відділів великих супермаркетів буквально ломляться від різноманітної випічки: від класичного чорного хліба до пишних булочок. Але, незважаючи на це, багато господинь продовжують готувати хліб самостійно.
Причому для того, щоб створити той же пшеничний батон «Косичка» зовсім не обов’язково мати вдома хлібопічку, досить буде скористатися звичайною духовкою. Ну і, звичайно ж, правильно підготувати тісто, про що ми вам зараз і розповімо.
А поки ваша пишна косичка буде підрум’янюватися в духовці, приготуйте ароматне оселедцеве масло з травами.
Складові:
- 3-4 склянки пшеничного борошна
- 7 г гранульованих дріжджів (1 пакетик)
- 1 стакан теплого молока
- 1 ст.л. масла без запаху
- 2 свіжих яйця
- 4 ст.л. білого цукру
- 1 ч.л. крупної солі
Як приготувати батон «Косичка» пшеничний
- Щоб наша випічка вийшла пишною, не тріснула і добре пропеклась, ми будемо тричі відправляти тісто «на відпочинок». Так, на першому етапі з’єднуємо в підігрітому до необхідних 36-38 градусів молоці гранули дріжджів, кілька ложок цукру (НЕ пересипте його, інакше дріжджі загинуть, і хліб не підніметься) і трохи солі.
- Далі добре за допомогою простої вилки або віночка змішуємо рідина, поки абсолютно все утворилися грудочки не розійдуться. Після цього вводимо стакан бажано просіяного борошна і вимішуємо в’язку опару. Тепер накриваємо миску чистим сухим рушником і залишаємо її на сонці або біля включеної конфорки на годину.
- На наступному етапі, через годину, вологими руками обминали істотно збільшилася опару і тут же додаємо одне яйце, ложку рафінованої олії та решту борошна. Замішуємо щільне еластичне дріжджове тісто на робочому столі, поки воно не перестане липнути, підсипаючи борошно. Формуємо з міцної маси акуратний куля, переміщаємо його в миску, накриваємо тим же рушником і вдруге залишаємо в теплому місці на годину.
- Коли час закінчиться, в останній раз обминали знову збільшилася масу (як мінімум удвічі) і ділимо її навпіл. Потім викочуємо між долоньками або на столі дві однакові «ковбаски», краї яких щільно защипуємо. Перекручуємо між собою дві частини нашої косички і фіксуємо другі краю.
- Укладаємо заготовку на плоский, не глибокий деко (змащений маслом або застелений пергаментом) і руками обережно надаємо красиву форму нашому батону. Втретє залишаємо тісто вже на 30 хвилин, не забувши накрити його, щоб поверхня не обвітрилася.
- На останньому етапі змащуємо пшеничний батон «Косичка» жовтком другого яйця і відправляємо в прогріту духовку, де при 180-ти градусах випікаємо його протягом 50 хвилин (час залежить від типу духовки), протягом яких він зарум’яниться. Після часткового охолодження хліб готовий до подачі, приємного апетиту.
Також рекомендуємо спробувати рецепти на нашому сайті:
- Пряний сирний хліб «Райдужний» (дуже красивий)
- Хліб гірчичний в хлібопічці
- Хліб з цільнозерновий борошна
- Солодкі хлібці до чаю на сніданок за 5 хвилин
Смачного!