Сало – продукт інтернаціональний. Багато народів його вживають в їжу і вміють його прекрасно готувати. Приготуйте ароматне домашнє сало з часником і спеціями і пригощайте всіх друзів за тісним столом, так як бажаючих буде маса! Відмінно йде як закуска, на бутерброди, з собою на перекус, на природу.
Приготувати смачну сало в домашніх умовах не так вже й складно! Набагато важливіше вибрати якісний продукт при покупці, а потім слідувати порадам, описаним в нашому перевіреному рецепті.
Як вибрати сало на ринку або в магазині
- Купувати сало (та й м’ясо, напівфабрикати теж) найкраще безпосереднього у тієї людини, хто сам розводить фермерське господарство. По-перше, вам вдасться безпосередньо поспілкуватися з виробником м’ясної продукції, по-друге, є шанс стати його постійним покупцем відмінного і бути впевненим в якості.
- На ринкове сало у продавця обов’язково повинні бути всі ветеринарні документи і печатки (клеймо).
- Самим м’яким і ніжним вважається сало, яке зрізано з боковини або спини. Сало ж з шиї більш жорстке, шкура його товщі.
- Якщо ж вам потрібно сало з прошарками м’яса (з прорізом), вибирайте саме з очеревини так званий подчеревок.
- Щоб сало не мало специфічного запаху, вибирайте саме від свині, а не від кабана. Перевірити це просто: спробуйте зняти шкіру з сала – якщо відділяється легко, значить це сало свині.
- Гарне свіже сало білого кольору з ледь помітним рожевим відтінком (перед сірим, що не жовтий – це важливо!).
- У салі не повинно бути червоного відтінку або кров’яних вкраплень – смак вас не порадує.
- Чим товщі шкура, тим більше несмачним буде сало, і навпаки.
- У хорошого сала ніжний, приємний аромат. Якщо є запах сечовини – це несмачне сало кнура.
- Свіже сало не повинно бути липким або слизьким, і його можна легко проткнути ножем.
- Спробуйте поскоблить сало: якщо знімається багато жиру, значить, сало ніжне.
- А тепер – готуємо!
Складові:
- 1 кг сала з прорізом
- 1 велика головка часнику
- 2 ч. Л. чорного меленого перцю
- 1 ч. Л. солодкої паприки
- 1 ч. Л. меленого коріандру
- 2-3 с. л. солі
будемо солити сало сухим способом, тому вода нам не потрібна.
Як солити сало з часником
Цей рецепт домашнього сала мені дістався від бабусі. Саме вона навчила мене правильно готувати цю смакоту.
Попередньо сало як слід промити під холодною водою і обтерти паперовою серветкою, щоб позбутися від крапель води.
Тепер наріжте сало середніми брусочками, щоб зручно було укладати в скляну банку. Присипте його сіллю з усіх боків, але пам’ятайте, що для сала багато солі не буває, так як зайве воно в себе не візьме. Це дуже добре, так що не бійтеся «переборщити».
Видавіть часник через прес.
Можна, звичайно, нашаткувати часник тонкими пластинками і укласти між шматочками сала, але в такому випадку буде не так ароматно. Сік часнику просочиться в салі і зробить його соковитим. Потім укладайте сало в пакет і розподіляйте на нього часникову суміш.
Саме в пакеті буде зручно обвалювати брусочки сала у всіх спеціях і ароматах. Всі компоненти рівномірно розподілятися і кожному шматочку дістанеться своя доля. Далі засипте все сухі спеції і розминайте їх разом з салом в пакеті, щільно його зав’язавши.
Таким чином сало буде в спеціях з усіх боків. У чисту скляну банку складіть шматочки ароматного сала з часником і прикрийте марлевою тканиною.
Залиште банку з салом на 18 годин в кімнаті, а потім вже, прикривши кришкою, поставте в холодне місце на 2-3 дні. Таким чином сало прекрасно Просолов і замаринується в запашних ароматах. Часник віддасть свій сік і запах, тому страва буде супер смачним. Нарізайте домашнє сало тонкими пластинками і подавайте на шматочку чорного хліба.
Смачного!
Покроковий рецепт приготування домашнього сала з часником і спеціями готувала Наталя І.