Чортівня з помідорів народ ще іменує горлодером, хренодером, хреново закускою, приправою «Вогник», хренотень і російської аджикою. Хороша чортівня до м’ясних страв, особливо до шашличку з димком і зимового холодцю. Додайте пару столових ложок чортівня в заправку для борщу і любителі гостреньких відчуттів оцінять гаряче блюдо. Хреново закуску на зиму можна заготовити в необхідній кількості – зберігається довго і без втрат своїх смакових якостей.
Не можу не згадати про користь хреново корінця. Найвідоміша з чуток і народного досвіду користь: хрін – це прекрасне антимікробний засіб, захищає від інфекцій шлунково-кишкового тракту і пробиває закладений ніс. Напевно, наші предки дихали над подрібненим хріном, хоча мені важко уявити таку екзекуцію. Також в літературі по народній медицині мені довелося прочитати, що хрін прекрасно чистить кров, бореться з порушеннями апетиту, стимулює роботу нирок, шлунка, кишечника і знижує рівень цукру в крові. Кажуть, що в хроні вітаміну С більше, ніж в лимонах і чорній смородині!
Чортівня, рецепт приготування якої описаний нижче, – улюблений соус чоловіків. Тільки найстійкіші здатні зі сльозами на очах і приємною гіркотою в роті поїдати цю смакоту. Звичайно, гострота закуски залежить перш за все від тієї кількості незаперечного хрону, яке ви в неї додасте.
Як зробити хреново закуску – про це рецепті піде мова.
Хрінова закуска – інгредієнти:
- Помідори самі червоні – 500 г
- Корінь хрону – 50 г
- Часник – 30 г
- Сіль – 1,5 ч.л.
- Цукор – 0,5 ч.л.
+ додаткові інгредієнти за смаком і для збереження чортівня на зиму:
- Морква – 200 г
- Солодкий перець – 200 г
- Гострий перець – 1 стручок
- Оцет – 1 ст.л.
- Рослинна олія рафінована – 200 – 250 мл
Крім зазначених інгредієнтів, в чортівня додають буряк, яблука, корінь петрушки – з чого її тільки не роблять!
Кількість інгредієнтів збільшуйте пропорційно. Помідори для чортівня-горлодера краще брати самі червоні – від цього залежить колір закуски. Коріння хріну повинні бути чим молодші, тим краще. Якщо ви використовуєте вже жовті пухкі корінці, то візьміть з них тільки серцевину. Кількість хрону можна збільшувати або зменшувати виходячи зі своїх смакових пристрастей. У рецепті вказані пропорції продуктів для помірно гострої закуски. Сіль і цукор можна класти в закуску за своїм смаком.
Рецепт горлодера з помідорів на зиму
Готуємо продукти: моєму помідори, чистимо хрін і часник.
Помідори і часник складаємо в блендер і подрібнюємо.
Пропускаємо через м’ясорубку або подрібнюємо на тертці.
Коріння хріну натираємо на дрібній тертці або пропускаємо через м’ясорубку. Я не ризикнула подрібнювати їх в блендері.
На м’ясорубку можна одягнути харчової пакет і щільно зав’язати навколо вихідного отвору.
Ця хитрість трохи вбереже вас від гірких сліз.
Гарненько розмішуємо суміш.
Додаємо сіль і цукор, розмішуємо до повного розчинення.
Чортівня на зиму готова. Дати закусці час настоятися.
При тривалому зберіганні горлодера, хрін втрачає багато свої корисні властивості, тому особисто від себе я б рекомендувала робити закуску в невеликих кількостях, а корінці хрону зберігати в підвалі в ящику з піском.
Якщо в умовах міської квартири хрін зберігати ніде, то підготуйте чортівня на зиму – смак вона не втратить.
На додаток до помідорів, хріну і часнику, подрібнюємо морква, солодкий і гострий перець. Змішуємо всі інгредієнти і додаємо оцет, цукор і сіль за смаком. Ми залишаємо в кімнаті приблизно на добу.
Через добу додаємо рослинне масло, добре перемішуємо суміш.
Розкладаємо по стерильним банкам, закриваємо щільними капроновими кришками і прибираємо в підвал або холодильник.
Гарного вам апетиту!
Калорійність чортівня (без рослинного масла і додаткових інгредієнтів) = 30 ккал
Час приготування: 30 хвилин
Бажаю вам приємно провести час в душевній компанії з шашликами, смачним вином і гострої хреново закускою!
До зустрічі в інших рецептах!
З повагою, Наталі
Рейтинг 5.0 9 відгуків