Пропоную побалувати своїх рідних і друзів чудовою випічкою з цукром, маком та кунжутом.
Крендель (або брецель) – це смачні ласощі родом з Німеччини. Існує легенда, що таку випічку придумав один пекар, якому король Баварії доручив спекти булочку, через яку можна побачити сонце три рази. У Баварії крендель (брецель) – це закуска до пива, яку донині готують на всіх народних гуляннях. У складі Брецель найдоступніші і недорогі інгредієнти, які знайдуться в кожному будинку.
Перекочувавши до нас в Росію, рецепт кренделя трохи видозмінився. У нас його готують в основному солодкий – з цукром, помадкою, глазур’ю, конфітюром.
У цьому рецепті описані два варіанти: солоний крендель до пива і крендель цукровий, рецепт з фото.
Інгредієнти для кренделя цукрового:
- Борошно пшеничне – 350 г
- Молоко – 225 мл
- Сіль – 1 ч.л.
- Цукор – 0,5 ч.л. + 100 г *
- Дріжджі сухі – 7 г
- Солод житній – 1 ст.л.
- Вода 1 л
- Сода 1 ст.л.
Для присипки кренделя:
- сіль морська
- Мак
- кунжут білий
- цукор
* Якщо готуєте крендель цукровий – додаєте 100 г цукрового піску (можна використовувати коричневий тростинний), якщо крендель солоний до пива – 0,5 ч.л.
Крендель цукровий – рецепт з фото
Молоко підігрійте до 40 градусів (максимум) і налийте в зручну для вас миску або каструлю (краще взяти досить глибоку ємність). Додайте цукор в потрібній кількості і сухі дріжджі. Акуратно перемішайте дерев’яною лопаткою і прикрийте (можна використовувати чисту кухонну серветку або рушник). Залиште до появи дріжджовий шапочки. Зазвичай це займає 15-20 хвилин.
В іншу ємність просійте пшеничну муку, посоліть, додайте житній солод. Перемішайте, щоб солод з борошном розмішалися в однорідну суху масу.
В дріжджовий розчин поступово підсипати муку з солодом і одночасно перемішуйте дерев’яною ополоником або лопаткою.
Заважайте до тих пір, поки лопаткою стане важко це робити.
У цей момент подпильте дошку і викладіть тісто. Продовжіть вимішувати руками, поки не отримаєте еластичне і м’яке тісто для кренделя.
Можливо, муки вам знадобитися більше або менше, ніж зазначено в списку інгредієнтів.
Ось такий гарний клубок укрийте і залиште в теплі без протягів на 40-60 хвилин. Якщо в кімнаті дуже тепло, тісто підніметься швидше.
Тісто для кренделя збільшилася в два рази.
Стіл подпиліть борошном і перекладіть тісто для кренделя. Гарненько вимісити його руками. Тісто має вийде м’яким, еаластічним і не прилипати до рук.
Розділіть тісто на 8-10 приблизно рівних частин, кожну з яких скачайте руками на столі в тонкі джгути довжиною 50-55 см.
Сформуйте крендель цукровий, як показано на фото.
У сотейник налийте воду, насипте соду і доведіть до кипіння. Щоб прискорити цей процес, візьміть гарячу воду.
У слабокіпящій содовий розчин по черзі опустіть крендель цукровий на 35-45 секунд.
Кип’ятіння в содовому розчині додасть випічці темно-коричневий колір.
Вийміть дерев’яною лопаткою на деко, який попередньо застеліть пергаментом. Пергаментний папір за бажанням можна змастити вершковим або соняшниковою олією. Відразу посипте крупною морською сіллю, кунжутом або маком – на ваш розсуд. Якщо готуєте крендель цукровий – посипте його цукром.
Поставити в розігріту до 190-200 градусів духовку на 20-25 хвилин.
Кренделі з різними посипаннями готові! Дайте їм час охолонути і збирайте дружну компанію за обіднім столом, запропонувавши до кренделі молоко або ароматний гарячий чай.
Смачного!
Крендель цукровий: рецепт з фото готувала Світлана Крачук