Запіканка сирно-морквяна з’явилася в нашому сімейному меню абсолютно випадково. З ранку я з донькою пішла гуляти з заходом в продуктовий магазин. Нагулялися, набігалися, повернулися додому втомлені і почали розбирати продукти: свіжий сир, яйця, соковиту морквину, м’ясо, кефір … В обід до нас гості заглянула бабуся з гостинцями і теж привезла сир. А ввечері повернувся з роботи чоловік і не забув прихопити пачку сиру по дорозі додому. Такий ось вийшов сирний день =)
Що приготувати з такої кількості сиру, думати довго не довелося. Ми дуже любимо сирні запіканки з різними наповнювачами. А так як ми купили просто приголомшливу морква, вирішено було її відправити в запіканку. І смачно, і дуже корисно! До морквяно-сирною запіканці за моїм рецептом я пропоную також приготувати медову Карамелізовані морква. Це дуже смачно, але на любителя.
Рецепт морквяної запіканки з сиром дуже простий, підходить блюдо для дитячого харчування і дієтичного оздоровчого. Запіканка не містить багато калорій і жиру, а значить, її можна їсти без шкоди для талії.
Запіканка морквяна з сиром – інгредієнти:
- Сир 0% – 500 г
- Молоко 1,5% – 200 мл
- Цукор – 100 г
- Морква – 200-250 г
- Яйця – 4 шт
- Манна крупа – 100 г
- Сметана 15% – 80 г
- Крохмаль картопляний – 60 г
- Кокосова стружка – 50 г
- Олія – 0,5 ч.л.
Карамелізовані медова морква – інгредієнти:
- Морква – 100 г
- Вершкове масло – 35 г
- Мед – 45 г
- Оливкова олія – 1 ч.л.
- Лимонний сік – 1 ст.л.
Яйця категорії С0 або С1. Якщо яйця дрібні, візьміть на 1 більше. Моркви досить 2-3 невеликих штучки. Кількість цукру регулюйте на свій смак. Сир можна використовувати будь-якої жирності. Обсяг чаші мультиварки 4,5 літра.
Із вказаної кількості продуктів виходить морквяно-сирна запіканка в мультиварці вагою приблизно 1,4-1,5 кг.
Морквяно-сирна запіканка – рецепт приготування
До того, як ми займемося приготуванням морквяно-сирної запіканки, підготуємо манну крупу.
Манну крупу змішуємо з кокосовою стружкою і заливаємо молоком. Перемішуємо і залишаємо на 20-30 хвилин.
Тепер приступаємо до приготування сирного тесту.
Яйця збиваємо з цукром в пишну піну.
Сир змішуємо зі сметаною до однорідної маси.
Сир додаємо в збиті яйця і перемішуємо.
Далі додаємо в суміш розбухлу манну крупу з кокосовою стружкою і крохмаль.
Перемішуємо до однорідної маси.
Моркву натерти на дрібній тертці і додати в сирне тісто.
Чашу мультиварки змащуємо маслом і виливаємо суміш.
Готуємо в режимі «Випічка» 80-85 хвилин (65 + 15/20 хвилин додатково).
Запіканка готова. Вона виходить досить пишна, не суха, в міру солодка.
Чи не діставайте запіканку відразу. Нехай постоїть хвилин 5 при закритій кришці, а потім трохи охолоне при відкритій.
Щоб витягти запіканку, вставте кошик для варіння на пару, вийміть чашу і переверніть.
А тепер розповім, як приготувати медову морква. Ви можете зробити це, поки готується запіканка.
Карамелізовані медова морква
На сковороді або відразу в сотейнику розтоплюємо вершкове масло на повільному вогні. Масло не повинно кипіти, інакше буде смак підсмаженого масла.
Морква нарізаємо тонкими кружечками: 2-3 мм.
Викладаємо в вершкове масло і швидко перемішуємо. До готовності смажити моркву на олії не потрібно.
Практично відразу додаємо мед, перемішуємо і Томім секунд 30.
Додаємо в сотейник оливкова олія і лимонний сік, перемішуємо, готуємо ще кілька секунд і знімаємо з вогню.
Медової морквою прикрашаємо запіканку, а солодким соусом поливаємо зверху.
Калорійність сирно-морквяної запіканки з мультиварки = 156,5 ккал
- Білки – 10,1 г
- Жири – 5,2 г
- Вуглеводи – 18,4 г
Калорійність медової моркви = 388 ккал
- Білки – 1,5 г
- Жири – 27,2 г
- Вуглеводи – 34,6 г
Час приготування: 1 година 30 хвилин
Приємного чаювання, друзі!
Рейтинг 5.0 4 відкликання
З повагою, Наталі