Чим хороша білоруська кухня, так це тим, що з самого простого набору продуктів можна приготувати смачну і ситну страву. «Так можна сказати про будь-якої національної кухні!» – заперечите ви мені і матимете рацію. Однак для середземноморського столу нам явно не вистачає достатку морепродуктів, свіжих овочів і фруктів, який мають вони, а для французьких чи італійських страв – сиру різних сортів, різноманітних соусів ну і пасти, природно. Тому готуємо з того, що практично завжди є в наявності у будь-який білоруської господині: картопля, гриби і фарш. Поєднавши ці компоненти, отримаємо картопляні котлети або, як їх ще називають – зрази, з обалденно смачною начинкою.
Хочете ще рецепт котлет з начинкою (зраз)?
- М’ясні зрази з яйцем
- Зрази з яловичини з плавленим сиром на пару
Складові:
- сиру картоплю – 1 кг
- фарш – 250 г
- лісові гриби (відварені і перекручені через м’ясорубку) – 250 г
- ріпчаста цибуля – 2 середні головки
- яйце – 1 шт
- борошно – 0,5 склянки
- сіль за смаком
- соняшникова олія без запаху
А тепер покроковий рецепт, як приготувати картопляні зрази з м’ясом і грибами
У мене гриби були відварені і подрібнені ще влітку перед закладкою в морозильник. При необхідності, перекладаю їх у друшляк і залишаю на пару годин при кімнатній температурі. Вони розморожуються, непотрібна волога витікає, в результаті під руками готова грибна маса. Ви ж можете для начинки взяти і сушені грибочки. У такому випадку їх потрібно промити, проварити хвилин 40-годину, після чого пропустити через м’ясорубку. Якщо ні заморожених, ні сушених грибів немає, печериці вам на допомогу – блюдо теж вийде смачним, але вже не білоруським.
Отже, коли з грибами розібралися, робимо начинку. З’єднуємо фарш (можна брати будь-який), грибну масу, порізаний шматочками цибулю.
Солимо, гарненько перемішуємо і відставляємо в сторону.
Очищений і вимитий картопля трьом на дрібній тертці. Можете перетерти його в пюреобразную масу, а можете залишити, як це зробила я, невеликими стружками.
Туди ж натираємо цибулину, вбиваємо яйце, солимо.
Щоб картопляна основа для котлет не була занадто рідкою, всипаємо борошно.
Формуємо зрази з картоплі
Сковорідку з соняшниковою олією ставимо на середній вогонь. Самі беремо жменю картопляної маси, на долоні разравниваем її, роблячи щось на зразок коржі.
В середину кладемо начинку (приблизно 1 столову ложку з гіркою), загортаємо краю і надаємо цьому кульці овальну форму, тобто форму котлетки.
Перекладаємо в сковорідку і обсмажуємо на середньому вогні з двох сторін до рум’яного кольору і хрусткої скоринки.
Потім все котлети кладемо в форму для запікання, вливаємо в неї трохи води і доготовляє їх в духовці ще хвилин 40 при температурі 180-190 градусів.
Готову страву їмо з маринованими огірочками або помідорами. Ммммм … смачно. І вам смачного!
Покроковий рецепт приготування картопляних зраз з м’ясом і грибами готувала Ksysha0810.