Щорічно моя бабуся в обов’язковому порядку варила варення з шишок сосни, вибираючи для цього певні дні збору соснових шишок. Бабуся завжди говорила, що дуже важливо збирати шишки ті, що молодші, інакше варення не вийде таким ароматним, смачним і цілющим.
Той, хто хоча б один раз пробував варення із соснових шишок, назавжди запам’ятає його смак. Тягуче, смоляний, неймовірно ароматне – це дуже, дуже і дуже смачне варення, і обов’язково варто заготовити кілька баночок.
Варення з шишок сосни використовують не тільки в якості солодких ласощів, але переважно в лікувальних цілях, поскільки воно має протизапальні, обеззараживающими, антисептичними властивостями. У разі застудних захворювань варення з шишок стане приємним доповненням до лікування засобами традиційної медицини. Крім випадків ГРВІ та бронхітів, його використовують і при зниженні імунітету, проблеми з системою травлення, для відновлення сил при хронічній втомі. Рекомендується вживати не більше 1 ст.л. на добу для профілактики хвороб і не більше 2 ст.л. при захворюванні. Вживаються так само і шишки. Однак, завжди слід консультуватися з лікарем, так як і у шишок можуть бути протипоказання.
Шишки для варення збирають в кінці травня – початку червня подалі від автомобільних доріг. У цей час вони зовсім молоденькі, зелені, м’які і соковиті. Якщо натиснути на таку шишку, з неї сочиться ароматна живиця.
7 рецептів варення з кульбаб
Інгредієнти для варення із соснових шишок:
- шишки в потрібному вам кількості
- цукор
- вода
* Цукор береться в розрахунку 1 кг на 1 літр настою з шишок. Про це докладніше в рецепті.
Як приготувати варення з шишок сосни
Соснові шишки перебрати, видалити сміття, можливих комах і ополнусть в воді, потім під проточною. Для удобвства використовують широкий таз і друшляк.
Перекласти шишки в каструлю і налити холодної води вище на 2-3 см (кількість води відміряйте відразу і запам’ятайте). Залишити на 12-15 годин настоятися.
Додати цукор за кількістю води, поставити на плиту і довести до кипіння.
Зняти піну, охолодити і залишити на добу. Знову довести до кипіння і варити близько 2-3 хвилин. Повторити цю процедуру 3-4 рази, кожен раз збільшуючи час варіння варення з шишок на 2-3 хвилини, не забуваючи знімати піну.
Готове варення із соснових шишок розлити по стерилізованим банкам, закатати, перевернути і залишити до повного охолодження, накривши товстим рушником або пледом. Потім можна прибирати в підвал на зберігання.
Як зварити варення із соснових шишок розповіла Вероніка Калачаева.
Маринований часник з буряком на зиму
Смачного!
А ось ще один варіант заготовки:
Автор відео: Цікаві вироби