Традиційний салат «Новорічна куля», який хоча б раз з’являється на моєму столі в новорічні і різдвяні свята, не тільки красивий і смачний, але і дуже зручний в подачі. Так, його можна зробити великим і формувати на блюді, коли гостей багато. Або на дрібних тарілках невеликими порціями, якщо планується застілля у вузькому колі. До слова, формуючи порційні новорічні кулі, можна зробити їх різними, поколдовав над оформленням.
До того ж, ми будемо використовувати найпростіші продукти, а саме: цибуля, картопля, сир і курячу печінку, яка стане основною родзинкою цієї чудової закуски. Я вас зацікавила? Тоді пропоную розглянути разом докладний рецепт салату «Новорічна куля».
На десерт рекомендуємо торт «Рижик» медовий.
Складові:
- 400 г курячої печінки
- 2 великі картоплі
- 110 г сиру
- 1 середня ріпчаста цибулина
- 2 ст.л. домашнього майонезу
- 3 ст.л. коньяку
- 3 ст.л. сметани
- масло для обсмажування
- гранульований часник
- сушений кріп
- мелений перець
- лимонний сік
- цукор
- сіль
Як приготувати салат «Новорічна куля»
Оскільки представлений салат ми будемо викладати шарами, то продукти для них потрібно попередньо підготувати. Для чого відправляємо дві великі картоплі і свіжу моркву в каструлю, заливаємо коренеплоди водою і на середньому вогні відварюємо. Паралельно шаткуємо максимально дрібно очищений ріпчасту цибулю і в достатній кількості масла обсмажуємо.
Потім переміщаємо в сковороду добре вимиту і злегка просушену курячу печінку, у якій ми, звичайно ж, видалили жир і грудочки крові.
Після появи рівномірної скоринки (на це приблизно піде 10 хвилин) вводимо в зажарку кілька ложок коньяку (віскі), а так само висипаємо мелений перець, гранули часнику, сушений кріп і велику сіль.
Зменшуємо температуру до мінімального показника і Томім печінку до повного випаровування рідини (близько 10 хвилин), кілька разів перемішавши вміст сковороди. Після виключення вогню вводимо всередину сметану.
Перекладаємо масу в спеціальну ємність, де занурювальним блендером подрібнюємо і отримуємо дуже смачний паштет з курячої печінки.
Відставляємо його в сторону, а в цей час видаляємо шкірку у готової картоплі і нарізаємо її дрібними кубиками, які переміщаємо в миску. Також вводимо сіль і домашній майонез.
Тепер очищаємо моркву і разом з сиром натираємо на дрібну терку. Щоб прикрасити смакові нюанси морквини, скроплюємо її лимонним соком і посипаємо сіллю і цукром (зовсім трохи).
Всі складові готові, пора оформляти закуску. Для цього на плоске блюдо укладаємо пухнастий пучок промитого кропу, який зіграє роль ялинової гілочки. Крім того, ставимо посередині металеву форму, всередину якої укладаємо перший шар картоплі.
Далі розміщуємо курячий паштет.
Знімаємо акуратно форму і ложечкою надаємо отриманої маси округлі обриси. На наступному етапі ретельно змішуємо сир з морквою і покриваємо сумішшю нашу заготовку.
Прикрашаємо закуску маслинами і майонезом. Як соснової або ялинової гілочки оптимально використовувати пучок свіжого кропу.
Салат «Новорічний куля» готовий. Хороших свят і приємного апетиту!
Новорічні рецепти:
- М’ясний салат з грибами і гранатом
- Курка по-французьки з кабачками
- Цвітіння настоянка з лимоном
- Салат «Ялинка»
- Салат «Підкова»
- Салат «Сніговик»
- Салат «Півень»