Віскі, як благородний напій, вимагає особливої культури як вживання, так і закушування. Пляшка хорошого віскі завжди буде кращим подарунком для друзів або шефа, та й вдома в барі вона буде не зайвою, коли захочеться побалувати себе келихом міцного ароматного напою, настояного на хорошій дубовій бочці, з легким ароматом солоду.
Не кожна закуска підійде під такий благородний напій, так як насичений смак віскі слід закушувати так, щоб посилити його і підкреслити нові ледь вловимі нотки, які перевернуть ваше уявлення про віскі і про культуру його вживання.
Закуска рулетики з шинки
Рулетики з шинки – дуже проста, швидка в приготуванні чудова закуска до святкового столу. Приготувати її легко – ви самі в цьому переконаєтеся!
Складові:
- 500 г шинки,
- 150 г хрону,
- 200 г сметани,
- сіль, цукор і оцет за смаком,
- 300 г зеленого салату.
Спосіб приготування:
- Для приготування рулетиків з шинки потрібно хрін дрібно натерти, перемішати зі сметаною, додати за смаком цукор, сіль, оцет. Читайте ще: Копчені закуски: покроковий рецепт з фото.
- Шинку для рулетиків вибирайте еластичну і нарізуйте її якомога тонше, щоб рулетики добре скручувалися.
- Скибочки шинки змастити цією масою, згорнути рулетиками, сколоти шпажками для сендвічів і укласти на блюдо, прикрасивши зеленню і лимоном.
- Можна обернути кожен рулетик з шинки листям салату і покласти в глибоку салатницю один до іншого. Обгортати салатом треба так, щоб кінчик рулету залишався не вкритих салатом, і цим кінчиком треба класти догори.
- Для приготування рулетиків з шинки можна використовувати найрізноманітніші начинки, наприклад сир з часником, натертий сир із зеленню і горіхами та ін.
Канапе з беконом і вершковим сиром
Складові:
- Бекон варено-копчений – 70 г (3 скибочки)
- Яйця перепелині – 5 шт.
- Сир м’який вершковий (альметте і т.п.) – 70 г
- Хліб білий – 100 г
- Часник – 1 зубок
- Кріп свіжий – за смаком
- Олія соняшникова для смаження
Спосіб приготування:
- Підготуйте всі інгредієнти для канапе з беконом і сиром. Можна взяти м’яку фету або будь-який вершковий сир, з додаванням зелені буде дуже добре. Перепелині яйця відваріть.
- Наріжте білий хліб тонкими пластинами будь-якої форми. Я вибрала форму квадрата, можна використовувати для нарізки формочки для печива. Скоринки краще зрізати.
- У розігрітій олії обсмажте 1 хвилину подрібнений часник, потім в цьому ж маслі обсмажте хліб з двох сторін, приготувавши апетитні грінки.
- Вершковий сир помістіть в невелику глибоку ємність, туди ж додайте промитий, висушений і подрібнений кріп. Можна брати будь-яку свіжу зелень, але саме кріп найкраще, на мій погляд, поєднується з таким сиром. Змішайте сир і кріп ложкою.
- Приготуйте всі компоненти для канапе з беконом – наріжте скибочки бекону, очистіть варені яйця від шкаралупи, підготуйте хліб.
- Яйця наріжте на половинки і підготуйте шпажки (замість них можна використовувати зубочистки).
- Намажте вершковий сир на кожен шматочок хліба товстим шаром по всій поверхні. Шматочок бекону скрутіть і покладіть на канапе. Зверху закріпіть шпажкою з половинкою яйця.
- Канапе з беконом, яйцем і вершковим сиром викладіть на красиву тарілку.
- Подавайте канапе як закуску до святкового столу.
Закуска з блакитного сиру і бекону
Складові:
- Сметана – 1/2 склянки
- Сир блакитний (раскрошенную) – 120 г
- Вершковий сир – 120 г
- Цибуля ріпчаста (дрібно різаний) – 2 ст. л.
- Вустерширський соус – 1/8 ч. Л.
- Бекон (обсмажений і дрібно розкришений) – 4 смужки
- Рубана петрушка і блакитний сир для сервірування
- Крекери (побажанню)
Спосіб приготування:
- В кухонний процесор скласти блакитний сир, сметану, зелена цибуля, вершковий сир і налити вустерширський соус.
- Пульсувати до утворення однорідної маси, періодично зіскрібаючи масу зі стінок процесора.
- Додати половину смаженого бекону, перемішати і перекласти вершкову масу в миску. Накрити миску харчовою плівкою і поставити в холодильник для охолодження на 2-3 години.
- Перед подачею дістати закуску з холодильника і залишити при кімнатній температурі на 10 хвилин.
- Подавати сирну закуску в сервірувальних тарілках, посипавши беконом, блакитним сиром і рубаною петрушкою.
- До закуски з сиру і бекону добре подати крекери або хлібні палички (за бажанням).
Бажання до віскі
Складові:
- Свинина – 2 Кілограма
- Часник – 1 Штука
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений – За смаком
- Лавровий лист – 2 Штуки
Спосіб приготування:
- Перед тим як приготувати м’ясо гарячого копчення, з’єднайте різні приправи і спеції: мелений чорний перець, паприку, чебрець, лавровий лист. Очистіть часник. Дрібно його наріжте. Перемішайте з сумішшю приправ і сіллю.
- Візьміть м’ясо цілим шматком. Найбільше підходить Окорокова частина. Ретельно промийте. Промокніть від зайвої вологи. Наріжте шматками товщиною 8-10 см.
- Потім кожен шматок м’яса натріть сумішшю приправ з часником і сіллю. Складіть все у пакет з харчової плівки. Залиште на 4 доби в холодильнику. За цей час м’ясо повністю замаринується.
- Підготуйте коптильню. Для цього використовуйте звичайний мангал. На дно встановіть електроплитку. Зверху поставте металеву миску з дровами (краще вільха, вишня). Зверху встановіть решітку.
- На решітку викладіть шматки промаринуватися м’яса. Процес копчення триває 4 години при температурі 80-90 градусів. М’ясо буде готове, коли придбає апетитний коричнево-золотистий колір. Проткніть шматок м’яса, щоб переконатися в його готовності всередині. Подавайте як гарячим, так і охолодженим.
Копчена закуска до віскі
Складові:
- Сіль – 1 Чашка
- Чорний мелений перець – 6 Ст. ложок (3 столові ложки для маринаду, 3 столові ложки для панірування)
- Коріандр – 4 ст. ложки (3 столові ложки для маринаду, 1 для панірування)
- Цукор – 1 ст. ложка
- Лавровий лист – 1 Чайна ложка
- Гвоздика – 1 Чайна ложка
- Грудинка – 10-12 Кілограм (м’ясо)
- Паприка – 1 Ст. ложка
- Часниковий порошок – 1 ст. ложка
- Цибулевий порошок – 1 ст. ложка
- Кріп – 1 Чайна ложка
- Гірчичний порошок – 1 Чайна ложка
- Червоний мелений перець – 1 чайна ложка
Спосіб приготування:
- Для маринаду: в мисці змішайте сіль, чорний мелений перець, мелений коріандр, гвоздику і лавровий лист, цукровий пісок.
- М’ясо вимийте і викладіть на дошку, з усіх боків натріть отриманою сумішшю, потім перекладіть в пакет або пластиковий контейнер.
- Помістіть м’ясо на 4 дні в холодильник, не забувайте перевертати м’ясо два рази на день.
- Через необхідний час дістаньте м’ясо і дістаньте його з пакета, гарненько промийте під проточною водою, потім помістіть в каструлю і залийте холодною водою. Залиште м’ясо на 2 години, кожні 30 хвилин змінюйте воду, потім дістаньте з води і витріть насухо.
- Для панірування: змішайте чорний мелений перець, коріандр, паприку, часниковий і цибульний порошки, дрібно нарізану кріп, гірчицю, подрібнене насіння селери, червоний перець.
- Рясно натріть отриманою сумішшю грудинку з усіх боків.
- Домашню коптильню розігрійте до 107 градусів, потім викладіть дубову деревину. Після того як дерево згорить і утворюється дим, викладіть грудинку жирової частина до верху.
- Коптити м’ясо близько 6 годин, спеціальним градусником перевірте температуру грудинки: коли вона досягне 165 градусів, тоді її і діставайте.
- Перекладіть м’ясо в спеціальну жаровню з решіткою і піддоном. Поставте жаровню на вогонь і влийте воду (на 2,5 сантиметрів). Після закипання накрийте м’ясо фольгою і готуйте 1,5-2 години (до внутрішньої температури 180 градусів), при необхідності доливайте воду.
- Перекладіть грудинку на обробну дошку і наріжте тонкими шматочками.
куряча бастурма
Складові:
- 2 штуки свіжої, що не мороженої грудки на кістках – 1,5 кг
- велика або морська сіль
- мелений часник
- мелений червоний і чорний перець
- солодка мелена паприка
- сушена зелень петрушки
- суміш перців
- Чаман (пажитник)
приготування:
- Зніміть з кісток філе грудки, якщо є жирок – його теж зріжте, для приготування бастурми він не знадобиться.
- В процесі засолювання м’ясо буде приймати форму, тому в якому вигляді ви його закладіть, в такому воно і залишиться.
- Приготуйте контейнер для бастурми – можна взяти пластиковий. На дно насипте солі, не шкодуючи.
- У процесі дегідратації сіль вам доведеться досипати ще.
- Щільно скрутіть філе в биток, покладіть його в контейнер і щедро засипте сіллю. Заготовки повинні бути повністю покриті їй, це все ви побачите на відео нижче.
- В процесі буде з’являтися рідина, власний сік курки, який почне солити філе, і воно може вийти пересоленим. Тому розсіл кожні 3-4 години потрібно буде зливати і додавати нової, сухої солі.
- Приблизний час засолювання – 1-2 діб. Залежить від температури холодильника і мінерального складу солі.
- М’ясо повинно стати набагато жорсткішим, ніж було спочатку, і стати красивого червоного кольору.
- Зайву сіль на поверхні філе курки швидко змийте, щоб вода не потрапила назад в клітини м’яса.
- Обсушити вафельним рушником і залиште на ньому на 2-3 години сохнути.
- Загорніть в рушник і відправте в холодильник на 3-4 години.
- Приготуйте обмазку. Змішайте спеції з кип’яченою водою до консистенції рідкої сметани і поставте на годину в холодильник.
- Так вони «розкриються», і всі ефірні масла стануть активними, смачними.
- Нанесіть спеції в тонких 3-4 шари, даючи кожному підсохнути, щоб в процесі різання прянощів не відвалювалися.
- Візьміть марлю і загорніть в неї шматки м’яса. Обвяжіте нитками, залишаючи кінці на підвіс.
- Надішліть в холодильник на 14 днів або на балкон, якщо на вулиці зима. Повинно бути 5-10 градусів тепла.
- На мінусовій температурі тримати на вулиці не потрібно, інакше процес в’ялення сповільниться.
- Потім приблизно на тиждень бастурму потрібно підвісити просто в прохолодне приміщення, наприклад, в комору.
- Періодично курячу бастурму потрібно пробувати на смак.
Закусочні профитроли з ікрою
Для тіста:
- Борошно пшеничне – 100 г
- Вода – 100 мл
- Масло вершкове – 50 г
- Яйця – 2-3 шт.
- Сіль – щіпка
Для начинки:
- Сир вершковий – 300 г
- Черевця лосося – 300 г
- Петрушка – 1 гілочка (для прикраси)
- Лосось копчений – 50 г (для прикраси)
- Ікра червона – 1 ч.л.
- Сметана 20% – 3 ст. л.
Спосіб приготування:
- Профітролі – це проста, оригінальна, смачна і швидка в приготуванні закуска. Начинку можна змінювати на свій смак. Це може бути м’ясо або гриби. Рецепт тіста, перевірений роками. Усередині ці профитроли – повністю порожні. Найголовніше – правильно вгадати консистенцію тесту.
- Воно повинно бути густіше, ніж на оладки. Яйця потрібно забивати по одному, і поки попереднє повністю не з’єднається з тестом, нове не забивати! У нас пішло 2 великих яйця і жовток від третього.
- Для приготування тіста нам знадобляться продукти, зазначені в списку. Наливаємо в кухлик воду, додаємо вершкове масло і щіпку солі. Доводимо до закипання.
- Не знімаючи з плити, робимо невеликий вогонь, всипаємо відразу всю муку і дуже швидко перемішуємо дерев’яною або силіконової лопаткою. Маса стає однорідною і гладкою.
- Тісто готове тоді, коли на дні залишається як би плівка. Тісто потрібно охолодити до трохи теплого стану. Добре – виставити на балкон.
- Потім масу перекладаємо в блендер, додаємо одне яйце і пробиваємо до повного з’єднання його з тестом. Потім додаємо по черзі яйця, що залишилися. Консистенція – густіше, ніж на оладки. Якщо тісто вийде рідким, виправити його буде неможливо, борошно додавати не можна. Наше тісто готове!
- Перекладаємо його в кондитерський мішок з круглою або зірчастої насадкою або в шприц і відкидають на деко, застелене папером для випічки, невеликі вироби. Можна це робити за допомогою ложки
- Відправляємо в заздалегідь розігріту до 200 градусів духовку. Випікаємо 15 хвилин. Духовку не відкривати – тісто може осісти. Вироби за цей час повинні злегка зарум’яниться і добре підрости. Потім температуру знижуємо до 160 градусів і залишаємо в духовці ще на 15 хвилин. Газ вимикаємо, дверцята відкриваємо і ще хвилин 5 Не виймаємо.
- Приступаємо до приготування начинки. Для неї нам знадобляться продукти, зазначені в списку
- Рибні продукти відправляємо в блендер і пробиваємо їх
- Додаємо сир, сметану і збиваємо в однорідну масу. начинка готова
- У профитролей зрізаємо верхівки
- Через шприц наповнюємо їх начинкою. Вставляємо шматочок лосося
- Додаємо кілька ікринок і листочок петрушки.
- Закусочні профитроли з лососем готові.
Закуска курячі рулетики
«Корчі» – це запечені курячі рулети з грибним омлетом в як прошарку. Незрівнянний смак і незвичайна подачасделают цю закуску справжньою окрасою вашого празднічногостола. Звичайно, на її приготування доведеться витратити немноговремені, але результат, повірте, того коштує.
Складові:
- 3 великих філе курки;
- 5-6 яєць;
- 100 г печериць;
- 50 г сиру;
- невелика цибулина;
- свіжа зелень;
- борошно;
- панірувальні сухарі;
- сіль перець.
приготування:
- Дрібним кубиком нарізаємо печериці та цибулю, а затемобжаріваем їх до рум’яності на рафінованій олії.
- У самомконце трохи подсаливаем.
- На дрібній тертці натираємо сир.
- Зелень промиваємо, удаляемтолстие стебла і дрібно рубаємо ножем.
- Із зелені підійде какукроп, так і петрушка.
- У чашці збовтуємо виделкою до однорідності 3-4 яйця (зависитот розміру).
- Потім в яєчну масу додаємо рубану зелень, тертий сир і обсмажені гриби.
- Перемішуємо, пріправляясолью і перцем за смаком.
- Розпалює млинцеву сковороду і викладаємо на неепріблізітельно 1/3 частина яєчно-грибної маси.
- Розрівнюємо, щоб омлетний млинець вийшов рівномірним по товщині.
- Всього випікаємо три грибних омлету, коториезатем стануть начинкою для курячих рулетів.
- Беремо куряче філе і гострим ножем робимо горізонтальнийразрез, але не до кінця.
- І розгортаємо філе як кніжку.Получаем м’ясної пласт більшого розміру.
- Получаемотбівную з курячого філе досить великого розміру.
- Знімаємо верхню плівку, залишаючи відбивну лежати на ніжнейпленке.
- Присолюємо, трохи перчимо куряче філе і кладемо нанего зверху грибний омлет.
- Якщо потрібно, підрізаємо омлет поразмеру відбивною.
- Тепер це необхідно щільно загорнути рулетом.
- Аналогічно робимо і з двома другіміфіле, отримуючи в результаті три курячих рулету.
- З підморожене рулетів знімаємо плівку.
- Вони стали болеетвердимі за формою, тому панірувати їх буде легше.
- Спочатку паніруємо рулети вмуке, потім занурюємо в збиті яйця і закріплюємо паніровкуслоем сухарі
- Обсмажуємо до рум’яної скоринки на сковороді в достаточномколічестве масла.
- Щоб скоринка вийшла рівномірної, періодично прокручуємо рулети з одного боку на інший.
- Рулети в процесі смаження покриваються рум’яною хрустящейкорочкой, але повної готовності вони все ж не досягають.
- Поетомупомещаем їх у жароміцних форму і залишаємо на 20-30 хвилин вдуховке на 180 градусів.
- За цей час рулети дійдуть доготовности.
- Виходить дуже красиво і оригінально, так івкус у курячої закуски з грибами і сиром НЕ уступаетоформленію.
Закуска з млинців з сьомгою
Складові:
- борошно пшеничне в / с (1,5 ст.)
- молоко (1 ст.)
- яйця курячі (1 шт.)
- сьомга слабосолона (300-400 г), можна взяти будь-яку червону рибу
- огірок свіжий (1 шт.)
- сир нарізка (8 скибочок)
- майонез (50 г) – для змащення млинців
- зелень (за смаком)
- масло рослинне
- сіль
приготування:
- Борошно висипаємо в миску і додаємо яйце. Зовсім трохи посоліть, додайте столову ложку рослинної олії і влийте молоко 1/2 ст. (Молоко бажано кімнатної температури або трохи тепліше, можна його злегка підігріти).
- Почніть розмішувати і дивіться по консистенції тесту, якщо занадто густе, додайте потроху молоко (може знадобитися більше, ніж склянку, якщо молока більше немає, замініть водою), тісто має набути консистенцію негустий сметани.
- Розмішайте гарненько і нехай постоїть близько півгодини-години, щоб краще розійшлися грудочки. Але якщо у Вас мало часу, можна смажити млинці відразу, коли млинці пожежі, грудок НЕ буде.
- Поки тісто настоюється, підготуємо начинку. Почнемо з риби. Перевірте її на наявність кісток і якщо такі є, витягніть їх пінцетом.
- Далі відділяємо філе від шкіри. Робиться це дуже легко. Зробіть невеликий надріз між шкірою і м’якоттю риби, візьміться за край шкіри і ножем зрізайте м’якоть, упор ножа робіть на шкіру, щоб вона знялася чисто, без частинок м’якоті риби:
- Ріжемо сьомгу на тонкі скибочки (рибу непогано трохи заморозити, щоб було легше різати і змащувати кожен раз ніж рослинним маслом, щоб не прилипала)
- Почнемо випікати млинці. Ставимо сковороду (краще чавунну), наливаємо трохи рослинного масла, зовсім трохи, щоб тільки змастити дно і розігріваємо її як слід (якщо Сковорода не буде розпечена, млинці пристане).
- Коли сковорідка розжарилася, трохи зменшуємо вогонь, беремо ополоником тісто (візьміть ополоник середнього розміру, набирайте тесту трохи менше, ніж обсяг ополоника, щоб млинці були тонше), виливаємо на середину сковороди і повертаючи сковороду з боку в бік, вирівнюємо тісто по всій поверхні сковорідки , смажимо
- Не треба підсмажувати занадто сильно, так як потрібно, щоб млинець був еластичним, стежте за краєчками млинця, як побачите, що вони стали злегка коричневими, а тісто повністю пропеклося, переверніть млинець на іншу сторону (проведіть лопаткою по всьому краю млинця, щоб відокремити його від країв сковороди, потім пропустіть лопаточку під млинець, обережно підніміть і переверніть).
- 6. Коли всі млинці смажили, беремо один, кладемо на окрему тарілку, злегка змащуємо майонезом (зовсім трохи).
- Тим хто любить гостре можна порадити додати в майонез подрібнений зубчик часнику і розтерти, цим змащувати млинець. Також можна злегка поперчити млинець, змащений майонезом і сьомгу. Поріжте зелень і трохи посипте на млинець.
- Викладаємо на змащене млинець дві пластинки сиру. На сир – рибу, на верхню частину млинця, не кладіть нічого, щоб коли звернемо рулет, начинка не стирчала і не випадали. Як бачите на перший млинець я поклала начинку до самого верху, але такі, врахувавши помилки, робила правильно
- Ріжемо на довгі смужки огірок і кладемо на кожен млинець з сьомгою по одній смужці (якщо хочете, можна і дві покласти.
- Звертаємо рулетик. Завертайте щільно, але без зайвих зусиль, щоб млинець не порвався. У мене вийшло чотири рулету. Кожен рулет щільно загорніть в харчову плівку або простий пакетик і відправте в холодильник на пару годин, щоб вони спрессовались і не розвалювалися при нарізці.
- Через дві години дістаньте, зніміть плівку і наріжте (у мене не було часу тримати їх в холодильнику, тому різала відразу).
Брускети до віскі
Складові:
- хліб білий – 5 шт.
- печінка тріски в маслі – 1 банка
- яйця курячі – 2 шт.
- цибуля ріпчаста – 1/4 шт.
- огірки свіжі – 1 шт.
- часник – 2 зуб.
- петрушка свіжа – Пуч.
Спосіб приготування:
- Ізвлечём з банки печінка тріски і ретельно обомнём її виделкою.
- Підсушимо скибочки білого хліба на решітці, в тостері або на сухій сковорідці.
- Хліб для бутербродів повинен бути досить рум’яний, з хрусткою скоринкою зовні і пружним м’якушем всередині. Читайте ще: Закуски з овочів: покроковий рецепт з фото.
- Зваримо яйця круто, остудити їх у холодній воді і очистимо від шкаралупи. До речі, хочу нагадати, що варити яйця рекомендується не менше 10 хвилин на помірному вогні. Воду при цьому потрібно підсолити. За допомогою ножа подрібнити білок разом з жовтком і додамо до печінки тріски.
- Очистимо свіжий огірок від шкірки, нарізаємо дрібними кубиками. Як варіант, можна натерти на тертці з отворами середнього розміру. Відправимо до печінки і яєць.
- Видалимо з цибулини лушпиння. Для цієї страви нам досить буде четвертинки подрібненої цибулини. З’єднаємо цибулю з іншими інгредієнтами.
- Скибочки підсмаженого хліба з двох сторін щедро натріть часточкою часнику. Він додатково додасть пікантність і характерний аромат бутербродів.
- Всі компоненти перемішуємо в однорідну масу і намазуємо нею підготовлений хліб. Готові бутерброди з печінкою тріски прикрашаємо зеленню петрушки і подаємо до столу.