Дитяча ностальгія, світлий спогад, коли ти, забігши по дорозі зі школи в булочну, і, стискаючи бублик в руці і відкушуючи на бігу, поспішав на гуртки, заняття за інтересами або просто ганяти у дворі в п’ятнашки, як-то все далі і далі … Не печуть вже бубликів таких, і не продають. А так шкода! Дуже російська, дуже зрозуміла нашої ментальності випічка, дуже зручна для поїдання і улюблена за це всіма, від малого до великого. Але, виявляється, бублики зовсім не так складно спекти вдома! І не пошкодувати маку, або зробити їх більш здобними або солодкими на свій смак … Так, це, може бути, не такий швидкий процес, бублик зовсім скоростиглих з приготування, але воно точно того варто. Що взагалі може бути краще нашого бублика зі свіжим маслом і щедрою чашкою чаю вранці? Якщо тільки згадати рецепт калачів на сметані. До речі, експерименти з бубликами будинку можна ставити до безкінечності, комбінуючи борошно, обсипання, розміри … Лише тільки форма залишиться незмінною!
Спосіб приготування: в духовці.
Інгредієнти на 9 бубликів по 90 грам:
для опари:
- 100 г пшеничного борошна вищого гатунку
- 150 г картопляного відвару (або води)
- 1 неповна чайна ложка дріжджів Саф-момент
для тесту:
- 450-500 г пшеничного борошна вищого гатунку
- 90 г картопляного відвару (або води)
- 35 г розтопленого вершкового масла
- 55 г цукру
- 7 г солі
для обварки:
- 1 ст. л. крохмалю
- 1/2 ст. л. цукру
- 3 ст. л. води
а також:
- рослинне масло для змащення контейнера для тесту
- мак для обсипання
ще для приготування знадобиться:
- хлібопіч з функцією замісу тіста
- пластиковий контейнер для вистоювання тіста
- деко, аркуш паперу дл випічки
- каструля на 4-5 літрів, шумівка
- ваги, скребок для тіста або ніж
- тканинна серветка.
приготування
- У трохи теплом картопляному відварі розчинити дріжджі і додати борошно. Розмішати суміш. Вилити в чашу хлібопічки, закрити кришкою і залишити на 3,5-4 години. Готова закваска збільшується в об’ємі, на поверхні видно активні бульбашки, процес бродіння йде повним ходом.
- До опарі додати решту інгредієнтів для тіста: воду, цукор, сіль, розтоплене масло, потім борошно. Замісити тісто в хлібопічці протягом 15 хвилин.
- Тісто має бути пружним і гладким. Різна борошно бере різну кількість вологи, тому цей факт потрібно враховувати, залишивши частину борошна, і додаючи в процесі, якщо тісто клеїться до стінок чаші при замісі. Тісто також можна вимісити руками.
- Контейнер змастити олією і викласти в нього тісто. Пару раз перевернути, щоб все тісто покрилося тонким шаром масла. Накрити кришкою контейнер і залишити при кімнатній температурі на 1 годину.
- Тісто дістати з контейнера, обмять трохи, розділити на 9 бубликів, відрізаючи шматки тесту і зважуючи на терезах.
- З тіста скачати пружні щільні кульки, прикрити серветкою. Залишити на хвилин 15-20 для попередньої розстойки і відпочинку.
- Потім сформувати заготовки для бубликів. Кожна кулька в руках приплюснути і зробити дірку. Залишити знову заготовки на 15 хвилин під серветкою.
- Зробити з заготовок бублики. Їх можна розтягувати рівномірно руками, можна покрутити як хулахуп на 2 пальцях руки кілька разів. Потім викласти бублики на деко, застелене пергаментом або папером для випічки.
- Для того щоб дірки у бубликів не тривали назад і не ставали маленькими, можна поставити всередину легкі пластикові стаканчики. Зверху деко накрити серветкою і залишити на 1,5 годину расстаіваться.
- Нагріти духовку до 230 градусів. Перед випічкою бублики потрібно ошпарити. Для цього у велику каструлю налити 2-3 літри води і закип’ятити. Приготувати крохмальну суміш для обварки і вилити в воду. Занурювати бублики в киплячу воду і шумівкою виймати. Якщо піч бублики з маком, то занурити однією стороною бублики в мак. Викласти бублики на деко назад.
- Випікати бублики хвилин 15-20 в залежності від можливостей духовки. Готові бублики вийняти, накрити вологою серветкою і дати відпочити 10-15 хвилин.
- І можна насолоджуватися смаком! Смачного!