Раніше на Русі редька була дуже популярна, але з часом з’явилися інші овочі, змінилися принципи харчування і її незаслужено стали забувати. Але багато сучасних господині, піклуючись про те, щоб їжа була не тільки смачною, але ще й здоровою, вже встигли оцінити всі достоїнства редьки.
Вітамінна, доступна в свіжому вигляді навіть в зимовий час, редька відмінно урізноманітнює повсякденний раціон. Приготувати з неї можна багато чого, але особливо гарні всілякі салати зі свіжої овоча – хрусткого, трохи гострого, з оригінальним смаком. Салат з білої редьки з помідором – один з найбільш чудових варіантів. Особливо, коли крім редьки немає інших компонентів для смачного помідорового салату.
Я люблю цей простий рецепт за те, що на його приготування йдуть лічені хвилини. А ще він низькокалорійний, дуже корисний і універсальний, тобто такий, який можна їсти як закуску або ж подати до будь-яких страв.
Складові:
- довга біла редька – 500 г
- помідори – 375 г
- кріп свіжий – 1 пучок
- олія соняшникова – 30 г
- сіль за смаком
- перець чорний мелений – за смаком.
Як приготувати салат:
Редьку добре промиваємо в проточній воді, очищаємо від шкірки. Спеціальної теркою або ж просто озброївшись овощечисткой, перетворюємо цей овоч в довгі тонкі смужки. Якщо хочеться прибрати зайву гіркоту – заливаємо на 5-7 хвилин холодною водою.
Щоб салат був ще й красивим, беремо помідори рожевого або червоного кольору, але взагалі підійдуть будь-які. Вимиті і обсушені нарізаємо тонкими скибками. З редьки зливаємо воду, трохи віджимаємо її і з’єднуємо з томатами.
До нарізаним овочам додаємо сіль, мелений перець, подрібнену зелень кропу.
Заправляємо салат ароматним соняшниковою олією, перемішуємо, і вітамінна закуска готова!
- Подавати потрібно відразу ж! Зберігати це блюдо не варто – специфічний аромат редьки з часом посилюється і перебиває інші запахи.
А чи знаєте ви?
- Біла редька настільки корисна, що її навіть використовують в народній медицині – речовини, що входять до складу цього овоча, здатні загоювати рани! Крім того, регулярне вживання навіть невеликої кількості сирої редьки значно покращує роботу імунної системи організму, нормалізують роботу печінки і нирок. А вітаміну С в білій редьці стільки, що дорослій людині вистачить і 100 г салату, щоб заповнити денну потребу.