Єврейська маца – блюдо, яке мене свого часу дуже здивувало. Начебто все просто, але ідеально поєднується з будь-якими стравами.
Маца – традиційна випічка єврейської кухні, яку може зробити в домашніх умовах кожен, настільки це просто. Готують таку хлібну прісного коржика виключно в період єврейської Пасхи, подають її як хліб до всіх страв. Єврейська маца чимось схожа на всім відомий тонкий вірменський лаваш. Та й склад продуктів в цих рецептах схожий, одна відмінність – сіль в мацу не додають.
Єврейські господині стверджують, що для приготування ідеальної коржі потрібно рівно 18 хвилин, тобто за цей час слід зробити все процеси і спекти мацу. Борошно використовувати будемо пшеничне, також можна замінити її ячної, але перша все ж більш популярна і доступна. Форму коржикам також можна надавати абсолютно будь-яку – коло, квадрат, прямокутник.
Подавати мацу до столу можна до м’ясних страв, супів, салатів, овочів, шашлику. Також на основі маци можна робити всілякі єврейські страви, наприклад, мацебрай.
Складові:
- вода – 100 мл
- борошно – 260 г.
Спосіб приготування:
Підготуйте потрібну кількість води і пшеничного борошна. На виході виходить 6 невеликих коржів, так що якщо надумали пригощати велику компанію, збільште продукти в 2 або 3 рази. Візьміть глибоку миску, щоб зручно було працювати. Просійте в неї борошно.
Вливайте потроху чисту воду. Перемішуйте за допомогою ложки або лопатки. Спочатку утворюються пластівці, це нормально, вимішують кілька хвилин. Потім перекладіть тісто на обробну дошку, притрусивши додатково її жменею борошна. Домесіте тісто на дошці.
В результаті отримуємо щільне, досить пружне тісто.
Ділимо його на необхідну кількість частин. Коржі для сковороди об’ємом 24 сантиметри – 3 частини. У мене діаметр менше, тому виходить 6 штук.
Качалкою розкачайте кожну заготовку, при потребі підсипте трохи борошна.
Тепер візьміть вилку, зробіть проколи по всій заготівлі, як на фото. Так поступите з усіма розкотили коржиками.
Суху сковороду прогрійте на вогні, смажте мацу до рум’яного стану і хрусткої скоринки.
- Готову мацу негайно подавайте до столу. Смачного!
Автор: Alena2018