Зануримося в азербайджанську кухню і приготуємо чудовий баклажанний Сирдак з томатами. Це такий соус до м’яса або гарнірів.
Що робить їжу яскравою, надає їй більш виразний смак, відкриває найтонші аромати ?! Правильно – соус! Зараз стало правилом, при подачі більшості страв докладати який-небудь соус. А яке їх різноманітність, всі лише обмежується польотом фантазії. А якщо це ще соус, приготований власними руками, то це просто казково. Пропоную вам зварити баклажанний соус Сирдак, при приготуванні якого кухня наповниться томатно-пряним ароматом, а смак просто зачарує, даруючи соковиті відтінки, не залишивши нікого байдужим.
Цей соус чимось нагадує нашу ікру з баклажанів і кабачків, тільки інгредієнти і пропорції трохи інші.
Складові:
- баклажани середнього розміру – 3 штуки (близько 500 г)
- помідори середнього розміру – 6-7 штук (близько 800 г)
- цукровий пісок – 2 столові ложки
- масло рослинне – 20 мл
- вода – 100 мл
- хмелі-сунелі – 1 чайна ложка
- гіркий перець – ¼ стручка
- сіль за смаком
- часник – 3-4 зубчики.
приготування:
- Баклажани помити, зрізати «хвостики» і «попки», очистити від шкірки і нарізати невеликими кубиками 0,5 * 0,5 * 0,5 міліметрів.
- Помідори помити, нарізати шматочками і перекрутити через м’ясорубку, використовуючи середню грати.
- Гіркий перець помити, обсушити, дрібно порізати.
- Нарізані баклажани, дрібно порізаний гіркий перець і перекручені помідори викласти в казанок, додати цукровий пісок, хмелі-сунелі, влити необхідну кількість рослинного масла і води, посолити за смаком, перемішати.
- Казанок поставити на середній вогонь і тушкувати соус близько 30 хвилин, час від часу перемішуючи дерев’яною ложкою.
- Казанок з приготовленим соусом зняти з вогню і остудити до теплого.
- Часник почистити, обсушити, натерти на дрібній тертці або видавити через Часничниці.
- Подрібнений часник додати в остиглий соус з баклажанів та помідорів, перемішати. Соус Сирдак готовий до вживання. Смачного!
Господині на замітку:
- Помідори для соусу краще використовувати стиглі, м’ясисті.
- При подачі соус з баклажанів та помідорів можна прикрасити дрібно нарізаною зеленню петрушки.
- Соус Сирдак хороший як в теплом, так і в холодному вигляді.
- Добре підходить не тільки до м’яса, але і до будь-якого гарніру: відварений рис, макарони, картопляне пюре і т.д.