У марокканської кухні батбути – це те ж саме, що для нас хліб. Хоча батбути і називають коржами, але зовні вони скоріше схожі на мініатюрні булочки, а м’якуш такий же м’який і пористий, як у хліба. Марокканські коржі начиняють різними салатами, курячим м’ясом з овочами, джемом, сиром, маслом або роблять таку ж начинку, як в гамбургерах – м’ясна котлета, зелень і овочі. Дуже зручно такі булочки брати з собою на пікнік. Готуються батбути дуже швидко, не більше півгодини. Тесту не потрібно підходити, після замісу відразу приступаємо до оброблення.
Кухня: Марокканська.
Час приготування – 30 хвилин.
Інгредієнти для 10-12 невеликих коржів:
- борошно пшеничне – 200 г
- дріжджі свіжі – 5-7 г
- сіль – на кінчику чайної ложки
- вода тепла – 100 мл
для начинки:
- курячий фарш – 200 г
- мелений чорний перець – щіпка
- мускатний горіх мелений – за смаком
- мелений червоний перець – за смаком
- сіль – щіпка
- рослинна олія
- свіжа зелень – кілька гілочок
- будь-які свіжі овочі і листя салату.
приготування
Щоб дріжджі почали швидше «працювати», їх потрібно активувати. Просійте в миску всю муку, зробіть в середині ямку. Розкришіть в неї свіжі дріжджі.
Влийте 2 ст. ложки теплої води. Щоб вода з дріжджами не розтікалася, навколо насипте бортик з борошна. Залиште на 5 хвилин.
Незабаром дріжджі почнуть пінитися і можна буде приступати до замісу тіста.
Воду підігрійте, вона повинна бути гарячою, градусів 45-50. Влийте воду в миску з борошном та дріжджами. Змішайте борошно з рідиною і замісіть досить щільне тісто (приблизно як на вареники). Скачайте його в кулю, дайте полежати 2-3 хвилини.
Качалкою розгортайте тісто в пласт до товщини 0,5 см. Невеликим стаканчиком, діаметром 5 см, вирізуйте кружечки. Залишки тесту збирайте в кулю, знову розгортайте.
Вирізані кружечки складіть на дошку, посипану борошном. Накрийте харчової плівкою або рушником. Якщо в кухні тепло, то через 10 хвилин коржі піднімуться в 2 рази.
Розігрійте сковороду (без олії). Зробіть середній вогонь, викладіть коржі. Підрум’яньте одну сторону.
Печуться батбути дуже швидко, не залишайте їх без нагляду – тісто може підгоріти. Через 2-3 хвилини прісні коржі переверніть, підрум’яньте другу сторону. Власне, на цьому приготування батбутов закінчено. Коржі можна використовувати замість хліба або для бутербродів, сандвічів.
Котлети для сендвічів зробити можна з будь-якого фаршу. У м’ясний або курячий фарш додайте спеції за смаком, зелень і трохи посоліть. Яйце додавати не обов’язково.
Вимішайте фарш. Зробіть з нього невеликі плоскі коржики.
Розігрійте в сковороді олію. Обсмажуйте котлети до рум’яної скоринки з двох сторін (по 2-3 хвилини з кожного боку).
У прісній коржику батбут зробіть глибокий надріз. Заповніть вийшов кишеньку свіжими овочами, листям салату і покладіть котлету. Сендвіч вийде смачніше і соковитіше, якщо доповнити його густим томатним соусом або майонезом домашнього приготування.