Без ріпчастої цибулі неможлива жодна кухня світу. Чого тільки з цього «сльозогінного» овоча не готують!
Хочу запропонувати вашій увазі неординарне блюдо – цибульний мармелад. Для багатьох видасться дивним – готувати солодкий мармелад з продукту, який теоретично ніяк для цього не підходить. Але повірте – це казково смачно! Кожен, хто хоча б раз пробував це дивовижне страву, стає його шанувальником.
Подають конфітюр з лука до м’ясних, рибних страв, паштетів. Просто з шматочками сиру і горіхами він теж неймовірно смачний. Віднести до якоїсь категорії це унікальне кулінарне творіння складно – одночасно це є і закускою, і соусом, і пряністю і навіть начинкою для вишуканих пирогів! Загалом, словами описати складно – потрібно пробувати і швидше!
Складові:
- цибуля ріпчаста – 400 г
- цукор – 80 г
- мед – 2,5 ст. л.
- бальзамічний оцет – 50 мл
- вино червоне (сухе або напівсолодке) – 100 мл
- рослинне масло – 20 мл.
Як приготувати
- Очищену цибулю сполосніть і наріжте тонкими півкільцями або кільцями. Ось стаття про те, як різати цибулю http://na-vilke.ru/sposoby-i-vidy-narezki-luka.html. Найкращим сортом для приготування цього мармеладу є червона цибуля. Але якщо такого немає, то беріть будь-, головне, щоб він був соковитим.
- У сотейнику або сковороді нагрійте рослинну олію і киньте лушпиння нарізку. Обсмажте все близько 5 хвилин. Лук повинен віддати свою рідину і злегка зазолотитися. Якщо у вас знайдеться гілочка розмарину, додайте її для аромату.
- Всипте цукор і маленьку щіпку солі. Перемішайте і готуйте ще 3-4 хвилини.
- Тепер влийте бальзамічний оцет і червоне вино (сухе або напівсолодке). Благородний напій і бальзамик збагатять смак і аромат конфитюра. Спирт під час готування, звичайно ж, повністю випарується.
- Додайте мед, він врегулює кислоту бальзамика в мармеладі і додасть особливі нотки загальній картині смаку.
- При випаровуванні рідини в мармеладі, цукор і мед утворюють густу масу. На це піде від 30 до 50 хв. Обов’язково періодично помішуйте вміст сотейника.
- Готовому цибульному мармеладу дайте час, щоб охолонути. Після цього він стане ще густішою. Тепер можна подавати з чим завгодно – грінки, скибочки сиру, м’яса і навіть фрукти. НЕ бійтеся експериментувати!
Автор: Ельба
Господині на замітку:
- Якщо замінювати червона цибуля звичайним, то і вино краще взяти теж біле. Колір у такого мармеладу буде бурштиновим, золотистим.
- Зберігати ласощі можна до 3-4 місяців на полиці холодильника. Тільки в цьому випадку потрібно покласти його в банку відразу після виключення і тут же закрити кришкою.
- Наступного разу приготуйте запечений цибулю з медом.