Гарбуз, фарширована рисом, родзинками і курагою, запечена в духовці, може з упевненістю претендувати на звання смачного, корисного, поживного дієтичного страви для всієї родини.
Гарбуз, фарширована рисом і сухофруктами, запечена в духовці – це смачне, яскраве дієтичне блюдо, яке в Вірменії називають «Хапама». Без вірменської хапами не обходяться свята і великі сімейні застілля. Фаршировану гарбуз прийнято подавати і на весілля: блюдо підносять символічно, бажаючи молодятам достатку, життя солодким, як мед, і яскравою полум’яної любові, як колір самої гарбуза.
У традиційну хапаму можна додавати різні наявні сухофрукти, а також свіжі фрукти і ягоди: аличу, шматочки яблук, айви. Страву можна приготувати не тільки в солодкому, десертному варіанті, але і в солоному, закусочної, додавши замість меду або цукру сіль, а замість сухофруктів шматочки м’яса, спеції і цибулю.
Складові:
- рис (мікс басматі і дикий) – 70 г
- гарбуз (цілком) – 400 – 500 г
- мед (або цукор) – 3 ст. л.
- курага – 10 – 15 штук
- родзинки – 2 ст. л.
- кориця, гвоздика – за бажанням
- вершки (33%) – 100 мл.
приготування
- Суміш дикого рису і басматі відварити у воді до готовності (близько 30 хвилин)
- З гарбуза зрізати “шапку”. Чи не викидати, так як вона послужить кришкою під час запікання.
- Ложкою вийняти насіння з гарбуза і зішкребти м’якоть гарбуза зі стінок. М’якоть нарізати кубиками. Товщина стінок гарбуза повинна залишитися 2,5 – 3 см.
- Курагу помити, нарізати кубиками.
- До куразі і гарбузі додати родзинки.
- Додати будь підсолоджувач за смаком. Це може бути будь-який фруктовий сироп, мед, варення або цукор.
- Всипати готовий рис. Додати спеції за бажанням. Все перемішати.
- Начинку перекласти в порожнину гарбуза.
- Залити вершками. Підчепити начинку ложкою, щоб вершки вільно дійшли до дна.
- Гарбуз накрити “капелюшком”, загорнути у фольгу і поставити в духовку на 1,5 – 2 години. Запікати при 180 градусах.
- Гарбуз остудити, розгорнути.
- Акуратно ложкою знімати м’якоть зі стінок, з’єднуючи з солодким рисом.
- Повинна залишитися тільки шкурка від гарбуза.
- М’якоть з начинкою розкласти по тарілках. При подачі полити вершками. Якщо бажаєте – доповніть блюдо мигдалем, рубаними або цілими горішками – волоськими, ліщиною, кедровими або будь-якими іншими.
Господині на замітку:
- Замість родзинок і кураги можна в гарбуз додавати і інші сухофрукти: чорнослив, шматочки інжиру, сушену вишню або журавлину. Рис також можна поєднувати з шматочками яблук або айви, як спеції додати мелену корицю.
- Вершки в страві можна замінити топленим вершковим маслом.