Легендарний Празький торт – вишуканий десерт, від якого важко відмовитися. Повітряні коржі, просочені ніжним кремом, просто тануть у роті і з’їдаються до останньої крихти!
Зима пробуджує апетит. Поки на вулицях лежить сніг, шоколадне тістечко – кращі ліки. Еріх Марія Ремарк
Відмінний рецепт! Хіба від такого ліки можна відмовитися ?! Я – ні, тому відправилася на кухню спекти щось мега шоколадне. Мій вибір припав на торт Празький. По-перше, моя подружка Наташа якраз поділилася своїм сімейним рецептом цього торта. По-друге, він – істинно шоколадний: шоколадні бісквітні коржі, шоколадний крем, шоколадна помадка. По-третє, цей торт – справжній рай для ласунів. Тому, рекомендую і вам довго не роздумувати, роздрукувати рецепт, спекти і лікується, лікуватися і лікуватися … величезним шматком чудового, просоченого найсмачніше вишневим лікером з нотками гіркого мигдалю, шоколадного торта «Празький». Повірте це краще, ніж ковтати гіркі пігулки.
Складові:
для тесту:
- борошно пшеничне вищого сорту – 240 г
- розпушувач для тіста – 1 ч. л.
- яйце куряче – 3 штуки
- цукор – пісок – 280 г
- молоко згущене варене – ½ банки
- сметана (15-20%) – 200 г
- какао – порошок – 3 ст. л.
- сіль – ½ ч. л.
для просочення:
- сік вишневий – 150 мл
- цукор – пісок – 160 г
- мигдальний лікер – 4 ст. л.
для крему:
- молоко згущене варене – ½ банки
- масло вершкове – 160 г
для шоколадної помадки:
- молочний шоколад – 1 плитка (100 г)
- масло вершкове – 50 г
для посипання:
- мигдальні пелюстки – 3 ст. л.
приготування:
- У глибоку чашку розбити яйця і збити їх за допомогою міксера протягом 1 хвилини.
- У збиті яйця додати необхідну кількість цукру – піску. Збити за допомогою міксера яйця з цукром протягом 3-х хвилин, до збільшення маси і зміни кольору – побіління.
- У цукрово-яєчну суміш додати варене згущене молоко і продовжити збивання міксером на максимальній швидкості до однорідності маси.
- Потім в отриману суміш додати сметану і знову добре збити міксером до однорідної маси.
- В окрему чашку просіяти борошно, додати розпушувач для тіста, какао – порошок і сіль, добре перемішати.
- Борошняну суміш додати в раніше приготовлену рідку частину тесту, добре перемішати дерев’яною ложкою. Виходить однорідне по консистенції, не густе, тягуче тісто.
- Приготоване тісто перелити в форму для випічки, яку бажано вислати пергаментом, розрівняти.
- Форму з тісто помістити в духовку, випічку зробити при 180 градусах, час випічки – близько 40 хвилин, до готовності. Готовність перевірити сухою дерев’яною лучиною.
- Залишити торт остигати в формі.
- Після охолодження торт витягти з форми і розрізати на 2 коржі.
- Зварити сироп для просочення. Для цього в сотейник налити вишневий сік і додати цукор – пісок, перемішати, довести до кипіння на середньому вогні і варити сироп протягом 10 хвилин. У приготовлений сироп додати мигдальний лікер і перемішати.
- Приготованим вишнево-мигдальним сиропом добре, рівномірно просочити коржі торта.
- Приготувати крем для торта. Для цього в глибоку чашку викласти з банку згущене варене молоко і додати какао – порошок і вершкове масло, бажано кімнатної температури. За допомогою міксера збити масло зі згущеним молоком в крем. Крем повинен бути однорідної консистенції, без крупинок.
- Крем повністю викласти на нижній корж, розрівнюючи його кондитерської лопаткою по всій поверхні. Накрити верхнім коржем.
- Зварити шоколадну помадку. Для це в невеликій сотейник покласти шоколад, розламавши його на невеликі шматочки, і вершкове масло. Сотейник поставити на водяну баню, розтопивши на ній шоколад з маслом. Добре перемішати розтоплений шоколад з маслом, шоколадна помадка готова.
- Шоколадну помадку викласти на верх торта, розрівняти по всій поверхні верхнього коржа.
- Посипати пелюстками мигдалю поверх шоколадної помадки.
- Бажано, щоб торт добре просочився в протягом 10 годин.
- Торт розрізати на порційні шматочки і подати до столу. Смачного!
Це цікаво:
- Торт «Прага» вперше з’явився зовсім не в столиці Чехії. Його придумав шеф-кухар Московського ресторану «» Прага »ще за часів СРСР.