Якщо у вас є одна велика і смачна рибина, особливо якщо вона без кісток, то краще особливо не мудрувати, а просто її запекти. Взагалі до риби найкраще підходить правило трьох П, посолити-поперчити-підкислити, це ми і зробимо, а ще додамо трохи трав і вина, щоб додати аромату. Масло, вино і лимон, з ароматами пряних трав, утворюють при запіканні чудовий соус, яким поливають рибу при подачі. Ви можете за цим рецептом запекти будь-яку рибину, а у мене на цей раз буде форель.
Складові:
- 1 кг форелі камчатської
- 1 лимон
- по 2-3 гілочки петрушки, кропу, кмину та розмарину
- 20 г вершкового масла
- сіль і чорний мелений перець
- 50 мл білого сухого вина
- трохи, буквально щіпка, сухого орегано.
приготування
- Форель добре помийте, очистіть від луски, видаліть зябра, інакше вона може гірчити. Обсушити рибу паперовим рушником і покладіть на деко, застелене подвійним шаром фольги.
- Посоліть і поперчіть рибу всередині і зовні. Половину лимона наріжте кружальцями і покладіть всередину риби. Частина зелені покласти всередину риби, решту зелень покладіть зверху.
- Посипте сухим орегано, вершкове масло наріжте шматочками і покладіть всередину і зверху риби.
- Підніміть краю фольги, щоб рідина не витекла, і видавіть з другої половини лимона сік. Полийте вином рибу.
- Загорніть форель в фольгу, щоб вона була повністю упакована.
- Розігрійте духовку до 220 градусів. Поставте рибу в духовку запікатися. Запікати рибу слід так: 20 хвилин на кожен кілограм + 10 хвилин на розігрів. Кілограмову рибу слід запікати 30 хвилин, потім дістати з духовки і залишити загорнутої ще 10 хвилин. Чи не перетримуйте рибу в духовці, інакше вона стане сухою і жорсткою. Детальніше дивіться в статті Скільки часу запікати рибу в духовці.
- Перекладіть акуратно форель на блюдо. Сік, який утворився при запіканні, процідіть і полийте їм рибу.
- Зніміть шкірку з форелі і розділіть на шматочки, розкладіть на тарілки з рисом і салатом, полийте соком. Форель повинна бути рожевою, але при цьому соковитою, не пересушеним.
- Так само можна запікати форель в пергаментному папері – ось тому підтвердження. Смачного!