Продукти, приготовані методом гріллірованія – завжди бажані гості на нашому столі. Для досягнення якісного результату, необхідно дотримуватися правил підготовки продуктів до смаженні на грилі, знати особливості процесу роботи.
Гріллірованіе або гріллованіе – це найдавніший кулінарний прийом, який був відомий ще нашим прабатькам. Суть його проста – обробка продукту (м’яса або овочів) відкритим вогнем.
Безпосередньо на багатті в наш час уже рідко готують, нині в ужиток міцно увійшли спеціальні пристосування, шафи для смаження на грилі. Ці пристосування не тільки дозволяють приготувати продукт швидко, якісно, смачно, але і забезпечують безпеку гріллірованних страв для здоров’я людини. Більшість пристроїв передбачає обробку продуктів гарячим і сухим повітрям, застосовується ефект теплового випромінювання. На грилі можна без особливих зусиль приготувати шашлик, м’ясні ковбаски, рибу, птицю (цілком або частинами), овочі і навіть фрукти. Вправні господині на гратчастому грилі призвичаїлися підсмажувати піцу, рисові кульки, фрикадельки, сухарики, сир в паніровці.
Навіщо готувати на грилі?
Переваги смаження на грилі очевидні: це і незабутній смак, і незрівнянний аромат страви, і апетитна скоринка. Гріллірованіе відносять до більш щадному способу смаження, оскільки продукт не смажиться в жирі, а тільки злегка може бути обмазаний невеликим його кількістю. За рахунок зменшення жиру, зменшується і калорійність страви.
Від потужного теплового потоку, який передається продукту в шафі або на решітці гриль, моментально запечатуються м’ясні пори. Завдяки утворилася скоринці на поверхні, м’ясні соки не витікають, всередині м’якоть виходить соковитою і ніжною. Приготування на грилі абсолютно не набридне і не занадто багато роботи. Натомість ми отримуємо неповторний за смаком продукт, який легко засвоюється травною системою, за що гідний стати в ряд з дієтичними стравами. А якщо ще й додати домашні соуси, наприклад, сальсу, сливовий чатні, айоли або звичайний томатний краснодарський, то виходить просто чарівне частування!
Різноманітність пристосувань для гріллірованія
Гриль-пристосування бувають вугільними, газовими або електричними. Стійки, що працюють на вугіллі, частіше застосовуються в виробничих умовах або на відкритому повітрі, оскільки вони виділяють багато диму. Але і смак приготованого на таких – ідеальний, особливо, якщо хочеться справжнього шашлику.
В умовах квартири зручніше експлуатувати електричні та газові шафи для гриля, мікрохвильові печі з функцією гриля.
За місцем локалізації джерела теплової енергії, обладнання для гриля можна розділити на 3 типи:
- пристосування, де продукт розташовується над джерелом тепла (на решітці над вугіллям, газом або над електричними тенами);
- пристосування, де продукт розташовується під джерелом тепла (грилі типу «Саламандра»);
- пристосування, де продукт розташовується між джерелами тепла.
Перед тим, як приступити до гріллірованію за допомогою певного пристосування, потрібно обов’язково вивчити правила експлуатації придбаного вами приладу.
Як правильно смажити на грилі?
Необхідно знати загальні правила смаження на грилі м’яса, риби, овочів, фруктів. Перелічимо основні з них:
- Перед тим, як готувати на вугільному пристосуванні для гриля, ретельно поставтеся до вибору вугілля. Переважно придбати вугілля бука. Щоб стимулювати горіння, не варто лити на вугілля бензин, алкоголь, підкидати папір з журналів і газет, де присутня друкарська фарба. Не можна використовувати для підтримки горіння будівельну фанеру типу ДВП або гнилі дрова, не кидайте на вугілля всяке сміття, недопалки, пластик тощо. Пам’ятайте, що всі шкідливі випари, які утворюються при горінні вищеописаних предметів, проникають в продукт, псують його смак і роблять небезпечним для здоров’я.
- Щоб м’ясо вийшло більш смачним і ніжним, перед смаженням на грилі замаринуйте його, найпростіший приклад – м’ясо в маринаді з ківі. Поверхню можна змастити тонким шаром жиру. В кінці гріллірованія продукт можна полити соусом.
- М’ясо, вийняте з маринаду, ретельно промокніть серветкою, щоб його соки і жир при готуванні не капає на джерело вогню і не викликали горіння. Для запобігання капання жиру в вогонь, використовують спеціальні прокладки, судини зі стоком жиру, загортають м’ясо в алюмінієву фольгу.
- Солять м’ясо (птицю, рибу) в кінці приготування на грилі. Якщо це зробити спочатку, м’ясні волокна почнуть втрачати вологу, втратять соковитість і поживні речовини.
- Жарка повинна бути помірною, не допускайте, щоб поверхня продукту стала темно-коричневого кольору. Оптимальна температура поблизу продукту – 170 градусів. Більш товсті шматки м’яса розміщуйте подалі від джерела тепла, тонкі – ближче.
- Продукти на решітку для гриля слід класти тільки після того, як вона добре розігріється.
- Чи не кладіть на решітку заморожені продукти. Зачекайте, поки вони нагріються до кімнатної температури, щоб не утворювався конденсат і продукт прогрівався рівномірно.
- Тривалість смаження на грилі залежить від температури навколишнього середовища, товщини продуктів, від їх кількості в шафі (на гратах). Чим більше продуктів, тим довше буде приготування.
- Слідкуйте, щоб циркуляція повітря між продуктами, розміщеними на грилі, була достатньою. Розміщуйте шматки м’яса, риби, овочів на відстані 3 см один від одного.
- Після використання решітка повинна бути ретельно очищена від залишків продукту, який на неї готувався.
Гріллірованіе – відмінний спосіб урізноманітнити свій повсякденний раціон і святкове меню. Використання електричних і газових пристроїв для гриля – це можливість влаштувати барбекю в домашніх умовах, не виїжджаючи на природу.
В кінці хочу поділитися відео, де розказано, як легко і просто приготувати шампіньйони-гриль в умовах звичайної міської квартири: