Після того, як ви скуштуєте рулет зі свинячої очеревини гарячого копчення, вас навряд чи спокусить покупка магазинної ковбаси. Гармонійний смак, апетитний зовнішній вигляд, а приготування не потребують особливих зусиль.
Нещодавно мені в дар дісталася домашня міні-коптильня, своїм виглядом доводячи, що працювала вона ударно і закоптити за роки своєї експлуатації не один кілограм м’яса. Але її вигляд ніяк не позначився на її працездатності, і, привівши її у нормальний вигляд, ретельно почистивши, приступила до її випробування. Копчення – для мене нове, тому свій експеримент я вирішила почати з копчення рулету зі свинячої очеревини, простудіювавши масу матеріалів на цю тему. Перший досвід був вдалим, результат, як то кажуть, на фото. Ароматні шматочки м’яса, злегка просочені серпанком копчення, так і приваблюють своїми щільними завитками, що відмовити собі ти просто не в силах. Шматочок апетитного рулету зі свинячої очеревини гарячого копчення сам виявляється на шматочку чорного хліба і … блаженство! Такий рулет можна легко приготувати не тільки з очеревини, а й з Пашина або підчеревина. Копчено-домашній продукт смачніше в рази магазинного, напханого всілякими підсилювачами смаку і харчовими добавками. А коптити самим виявляється досить просто. Чи не бажаєте спробувати?
Складові:
- свиняча очеревина (пашина) – 1 кг
посолочной суміш:
- сіль – 2 ст. л.
- мелений коріандр – 1/2 ч. л.
- чорний мелений перець – 1 ч. л.
- для копчення:
- тріска дуба – 6 ст. л.
а також:
- шпагат
- коптильня.
приготування:
- Свинячу очеревину (пашину) добре помити і обсушити кухонним рушником.
- За допомогою гострого ножа розрізати очеревину вздовж навпіл, чи не дорізаючи до кінця близько 1 сантиметра, щоб розгорнути шматок. При необхідності підрізати, щоб вийшов шматок з рівними краями і товщиною.
- Приготувати посолочной суміш, змішавши добре все заявлені інгредієнти: сіль, мелений коріандр і чорний мелений перець.
- Приготовленої посолочной сумішшю ретельно натерти пласт Пашина з усіх боків.
- Натерту посолочной сумішшю пашину укласти на тацю, накрити харчовою плівкою і залишити засолюють на півдня при кімнатній температурі, а потім винести на холод або поставити в холодильник на 2-3 дні.
- Через зазначений час просолившуюся пашину обсушити – «подвялить», попередньо злив утворився в процесі засолювання тузлук.
Без обсушування дим не зможе проникнути в середину м’яса.
- Скрутити пашину рулетом, туго зав’язавши шпагатом з кроком 2-3 сантиметри. Свиняча очеревина (пашина) готова до копчення.
- На дно міні – коптильні насипати тріску дуба, встановити піддон, в який буде при копченні стікати трохи жиру. На промені власника підвісити приготований рулет з Пашина та встановити в коптильню. Коптильню закрити кришкою, налити в проріз між кришкою і стінкою коптильні воду, що не дозволити диму виходити назовні. Або коректний Вашої коптильні.
Тріска повинна бути сухою.
- Коптильню встановити на газ, на середній вогонь, коптити близько 2-х годин.
Пам’ятайте, що як би герметично не закривалася коптильня, запах диму все одно буде відчуватися в кімнаті. Тому обов’язково відкрийте кватирки.
- Коптильню зняти з вогню, дати охолонути, відкрити, зняти акуратно готовий копчений рулет з Пашина та укласти на блюдо, провітрити.
- Рулет повністю остудити і прибрати в холодильник на 4-5 годин.
Рулет обов’язково потрібно охолодити, тоді він буде добре тримати форму при нарізанні, що не буде розкручуватися. Також йде зайва волога і проявляється справжній копчено – домашній смак.
- Остиглий копчений рулет з Пашина нарізати на порційні шматочки. Смачного!
Господині на замітку:
- У посолочной суміш можете додати свої улюблені спеції, керуючись вашим смаком.
- Можна також використовувати для копчення тріску вільхи, бука, абрикоса, яблуні. Не використовуйте тріску смолосодержащіх порід дерев!
- Ось рецепт http://na-vilke.ru/varyonyj-rulet-iz-svinogo-sala-so-shkurkoj.html вареного рулету з сала. На той випадок, якщо немає коптильні.