Як дружині рибалки мені мимоволі довелося освоювати науку оброблення щуки. І за роки практики я зрозуміла, як почистити щуку для того чи іншого рецепта.
Щука – одна з кращих річкових риб. М’ясо у неї смачне, дієтичне і дуже корисне – в ньому багато білка, потрібних для нашого організму речовин, і засвоюється воно досить непогано. А скільки всього можна приготувати з щуки! Від звичайної смаженої рибки і дієтичних рибних кнелей до вишуканої фаршированої.
Однак будь-яка господиня знає – приготувати щуку набагато простіше, ніж обробити. Почистити цю рибу, звичайно, легше, ніж окуня, але теж проблематично. Дрібна луска, гострі зуби, особливості внутрішньої будови – все це серйозно ускладнює попередню обробку.
Чистимо за всіма правилами
Почну з основних правил, які дотримуються завжди, незалежно від того, яким способом чиститься щука. Вони дуже прості і застосовні для будь-якої риби:
- тушку моєму під проточною водою;
- зчищають луску;
- видаляємо плавники і зябра;
- позбавляємося від нутрощів.
А тепер про особливості роботи саме з щукою. В першу чергу потрібно подбати про інвентар – дошках, ножах і обов’язково рукавичках. Звичайні трикотажні рукавички допоможуть утримати слизьку рибу. Не завадять також ножиці і щипчики, щоб звільнити м’ясо від кісток.
Зчищати луску з тушки слід у напрямку від хвоста. Ніж при цьому тримаємо під нахилом – так лусочки менше розлітаються. А якщо озброїтися спеціальним скребком і зайнятися рибою, зануривши її повністю в воду (наприклад, у звичайній мийці), то кухня взагалі залишиться чистою.
Дуже уважно потрібно видаляти нутрощі – у щуки в печінці є жовчний міхур і якщо його пошкодити, то гірка жовч зіпсує смак м’яса. Акуратність не завадить ще й через можливе сюрпризу – ікри, яка є справжнім делікатесом. Дістаючи ікру важливо не порушити цілісність захисної плівки, інакше розсипалися ікринки зібрати буде дуже складно.
Найпростіший і швидкий спосіб
Тепер розповім, як почистити щуку швидко і без проблем. Все, як і зазвичай, але перед тим як позбутися від луски, кладемо рибку в таз або мийку і поливаємо окропом з кожного боку. Луска видаляються навіть без ножів і скребків – просто пальцями.
Можна також приморозив рибу і тоді, трохи відтанув, луска зчищається набагато легше.
До речі, з попередньо замороженої і злегка відтанула щучої тушкою зручно працювати, якщо потрібно відокремити філе від кісток.
Якщо задумали фарширувати рибу, то такі способи не підходять – занадто великий ризик, що шкіра пошкодиться. А для цього делікатесу дуже важлива цілісність шкірки. Але якщо заплановані щучьі котлети, вуха і будь-яке інше блюдо, то окріп або мороз – то, що потрібно.
Як чистити для фарширування
Як же правильно обробити щуку перед фарширування? В цьому випадку з лускою доведеться повозитися – чистимо ножем або скребком, намагаючись не пошкодити шкірку. Плавці можна вирізати ножицями відразу, а можна відокремити від тушки прямо під час зняття шкіри.
Почищену і підсушену рибу викладаємо на дошку. Гострим ножем робимо неглибокий круговий надріз відразу за зябровими кістками. Так ми витягнемо нутрощі, не розрізаючи черевце.
Після, допомагаючи ножем, знімаємо шкіру панчохою. Дійшовши до хвоста, відрізаємо його з частиною хребта. Тепер можна приступити і до готування.
Якщо раптом ви пошкодили шкіру, то не переживайте дуже сильно – за допомогою звичайної нитки і голки зшийте поріз. Потім просто видаліть нитки з готового блюда.
Мені подобається розбирати щуку для фарширування так, як на цьому відео.
Обробляє щуку на філе
Нерідко від щуки нам потрібні тільки філешку, наприклад, для фаршу або смаження у фритюрі. Тоді процес оброблення можна істотно спростити, пропустивши метушню з лускою. Просто видаляємо плавники, нутрощі і, зробивши поздовжній розріз по всій спинці, знімаємо шкіру спочатку з одного боку, потім з іншого.
Далі залишилося вирізати хребет і за допомогою щипців видалити дрібні кісточки.
Якщо вам пощастило і щука дуже велика, то для зручності можна розрізати її на кілька частин.
Як бачимо, все досить легко. Залишилося тільки вибрати відповідний спосіб оброблення щуки і порадувати себе смачним рибним блюдом.