Суп Том Ям популярний на території багатьох азіатських країн, але його рецепт досить складний у приготуванні, а сам суп гострий. Тому мудрі жителі Камбоджі взяли все найсмачніше з цього тайського рецепта і зробили свій солодкий варіант лимонного супу. Чому солодкий? Та тому що всі національні камбоджійські страви приправлені цукром. Перший час, коли наша няня додавала цукор в котлети, я панікувала, лаялася і забороняла. Зараз звикла і з задоволенням їм солодкі супи, другі страви і салати. А ось десерти у жителів Камбоджі гострі. Такий парадокс.
Спосіб приготування: варіння.
Кухня Камбоджі.
Складові:
- креветки – 500 г
- гливи – 100 г
- стебла лемонграсу – 3 шт.
- корінь галангала – за смаком
- листя лимонника – 5 шт.
- помідори – 3 шт.
- цукор
- перець чилі
- сік лайма.
приготування
Креветки почистити, залишивши хвостики. За них зручно діставати креветки з супу і є руками. До речі, кхмери (так називають жителів Камбоджі) дуже часто їдять руками рис, морепродукти і навіть м’ясні страви.
Лемонграс порізати великими шматками і відбити. У їжу використовується тільки нижня м’ясиста частина цієї трави, а інша викидається або використовується для заварювання чаю. До речі, ось уже кілька років моя мама вирощує лемонграсс на своїй дачі, так що проблем з пошуком цієї культури виникнути не повинно.
Галангал можна обпалити над вогнем для того, щоб він став більш ароматним і гострим. Скажу по секрету, що в цьому супі корінь галангала можна замінити на корінь імбиру. Мені такий варіант подобається навіть більше. І знову ж таки не будемо проблем з пошуком звітного інгредієнта в Росії.
Гриби дрібно порізати.
Поставити на вогонь каструлю з водою. Суп повинен вийти густий, тому води наливаємо трохи. Коли вода закипить, кладемо туди стебла лемонграсу, галангал (або корінь імбиру) і листя лимонника.
Додати в бульйон гриби, помідори і почекати, поки вони розваряться. Деякі в лимонний суп додають цибулю, порізану великими шматками, але розварюють його дуже сильно. Мені більше подобається варіант без цибулі.
Додати цукор і перець чилі. Не думаю, що ви можете їсти суп, якщо я скажу вам пропорції місцевих гурманів, але я ризикну. Дві столові ложки цукру і три свіжих перцю чилі з насінням на таку каструлю, як на моїх фото. За дві хвилини до готовності кинути в бульйон креветки, накрити кришкою і зняти каструлю з вогню.
Через 15 хвилин розлити суп по тарілках, додавши зелень.
- Всі бажаючі можуть полити його соком лайма і посипати свіжим меленим або порізаним перцем чилі.