Молоко – продукт, який завжди повинен бути у мене в холодильнику. Молочні каші, коктейлі, омлети і млинці – приготувати з нього можна чимало.
Термін зберігання будь-яких молочних продуктів не довгий, якщо, звичайно, не були використані консерванти. Особливо це стосується самого молока. У свіжому вигляді без дотримання певних умов воно може зберігатися буквально кілька годин, після починає скисати.
За тисячоліття використання людиною цього цінного продукту було придумано безліч різних способів продовження та збільшення терміну його придатності. Наприклад, до появи холодильників молоко було прийнято зберігати в глиняних глечиках, накривши вологою тканиною – це охолоджувало вміст посуду навіть в самий жаркий день.
Все про зберігання молока
Користь молока тварин – кози, корови і т.д. просто неймовірна, про це знають всі. За допомогою цього продукту успішно лікуються багато захворювань, наприклад, застуди, інтоксикація, анемія.
Але молоко може бути небезпечним, воно – ідеальне середовище для розмноження бактерій. Буквально 3-4 години на спеці у відкритому вигляді можуть превартіть цілющий продукт харчування в джерело зараження такими інфекціями як туберкульоз, сальмонельоз. Тому важливо знати основні правила зберігання молока.
У чому краще зберігається
Почнемо з вибору посуду. Молоко ідеально зберігається в тарі зі скла, яке абсолютно інертно, в емальованому посуді. Металеві ємності краще не використовувати – вони можуть окислюватися, виділяючи шкідливі сполуки.
Підійде харчовий пластик, поліетилен, якісна нержавіюча сталь, деякі види кераміки. Але пам’ятайте – молоко добре вбирає запахи, присмаки, тому посуд повинна бути ідеально чистою і обов’язково з кришкою.
Перед тим, як налити молоко в ємність, її краще простерилізувати, щоб виключити ризик потрапляння будь-яких мікроорганізмів.
Особливості зберігання домашнього молока
Домашнє незбиране молоко від здорової корови, видоенное чистими руками або апаратом – найкращий варіант. Максимум корисних речовин, відмінний смак, аромат. Особливо цілющим є парне, то що видоїти не більше 2 годин тому. Після починається розмноження бактерій.
Кип’ятіння молока – найпростіший спосіб знезаразити його. Інакше навіть в найсучаснішому і якісному холодильнику цей продукт не втратить своїх властивостей всього кілька годин. Звичайно, частина вітамінів і мікроелементів розпадуться, але зате загинуть багато небезпечні мікроорганізми.
Якщо ви впевнені у здоров’ї корови або кози, то кип’ятіння можна замінити пастеризацією – підігрівом до 65-70 градусів. Причому, підтримувати таку температуру потрібно 30 хвилин, після – охолодити, добре закрити, відправити в холодильник. Так термін придатності збільшиться до 10 днів. У домашніх умовах, особливо якщо немає спеціального термометра, це можна зробити так:
- в простерилізованих каструлю (емальований, з нержавійки) наливаємо молоко:
- ставимо в прогріту до 80 градусів духовку;
- тримаємо близько години (залежить від обсягу);
- дістаємо, розливаємо по підготовлених банкам, закриваємо;
- коли охолоне, відправляємо в холодильник.
Можна підігріти, перелити в термос. Через півгодини розливати по пляшках або банкам.
Якщо є мультиварка, процес ще простіше – як пастеризувати в мультиварці козяче або коров’яче молоко, вже знаємо.
Термін зберігання пастеризованого або кип’яченого молока становить:
- 3-5 діб при температурі +8 градусів;
- 7-8 діб при температурі + 2 + 6;
- 10 діб при температурі 0 + 1.
Важливо! Ці дані відносяться до закритій тарі. Якщо відкрили банку, використовували частину молока і знову накрили кришкою, то терміни скорочуються в рази!
зберігаємо покупне
Раніше в магазинах іноді продавали розливне молоко, але зараз таке не практикується, тому зберігання покупного просте – досить почитати упаковку і постаратися дотримуватися рекомендацій. На полицях супермаркетів асортимент величезний, але термін придатності залежить саме від виду термічної попередньої обробки:
- пастеризоване – зберігається не більше 2 тижнів в закритому вигляді;
- стерилізоване, тобто те, що нагрівалася до температури 100 і вище, – залишається придатним до півроку, але корисних речовин в ньому мало. Після розтину таке молоко не втрачає своїх властивостей і якостей близько 10 діб;
- ультрапастеризоване, за словами виробників, обробляється таким чином, що корисні речовини зберігаються, а шкідливі організми усчезают. Досягається такий ефект за рахунок швидкого нагріву до 140 градусів і різкого охолодження до 3-4.
Упаковка теж грає деяку роль – у кожного виду є свої слабкі сторони. Наприклад, у прозорого скла недолік в тому, що на продукцію можуть впливати сонячні промені, у непрозорого щільного картону – висока ймовірність механічного пошкодження. Найменше порушення умов зберігання і навіть при нормальних терміни придатності можна отримати неякісний товар.
Важливо знати – серед покупного молока нерідко трапляється не зовсім натуральне. Мова про відновлену, тобто такому, яке зроблено з сухого, про що виробник може і не написати. У свою чергу сухе молоко виготовляють з пастеризованого. Термін зберігання відновленого такий же, як і у пастеризованого. А ось сухе молоко в чистому вигляді може зберігатися 8-10 месяцев.Полезние речовини в такому продукті є, але особливої мікрофлори, звичайно ж, немає.
Як продовжити термін зберігання
Якщо необхідно зберегти молоко якомога довше, дотримуйтеся правил:
- посуд повинна бути ідеально чистою;
- дотримуйтесь температурний;
- мінімізуйте контакт з повітрям, сонячними променями.
Якщо молоко скисло – не турбуйтеся. З кислого молока нескладно приготувати щось смачне, наприклад, рум’яні млинці або навіть шоколадний торт.
Будь-яке молоко можна заморозити, продовживши термін до 6 місяців! Відправляти в морозилку краще пластикову не до кінця налиту пляшку. Розморожувати – перемістивши на 1-2 дня в холодильник. Повторна заморозка заборонена.
В кінці пропоную відео про те, як зберегти молоко, якщо холодильника немає: