Приготуємо макарони по-флотськи з куркою. Дрібно порізане і обсмажене відварене куряче філе в цій страві буде виглядати не гірше свинячого або яловичого фаршу.
Макарони по-флотськи – страва наших предків, яке цінується через простоту приготування і ситості. Історики-кулінари не припиняють суперечки, як опинилося ароматне страву на нашому столі! Існує думка, що спочатку з’явився макаронник. Відварені ріжки і обсмажений свинячий фарш наші бабусі викладали шарами і запікали в печі, але після спростили і стали перемішувати. Я вірю, що такі макарони – виключно російське блюдо, а не «подарунок» італійських мореплавців!
Пропоную замість свинини взяти курячу грудку, приготовлену особливим чином. На відміну від смаженого фаршу, вона не буде настільки жирної і сухуватою. Ніжні і соковиті шматочки м’яса доповнять макарони своїм чудовим смаком.
Складові:
- макарони – 300 г
- куряче філе – 300-400 г
- цибуля зелена – 100 г
- морква – 150 г
- рослинне масло – для смаження
- сіль і перець – за смаком.
Рецепт приготування:
- Поставте на плиту невелику ємність з водою. Курячі грудки промийте та висушіть, видаліть білу плівку і хрящики. Відокремте мале філе від основної частини і заховайте в морозилку. Не додавайте його в блюдо: в процесі смаження тонкий шар грудки перетвориться в сухарик. Акуратно опустіть м’ясо в окріп, після закипання зніміть густу піну і посоліть. Варіть курячу грудку на помірному вогні, щоб зберегти всі соки і не пересушити верхні шари. Через 15-20 хвилин каструлю приберіть з плити, але м’ясо не діставайте, інакше воно обвітритися. Теплу грудку поріжте на акуратні кубики, перекладіть в миску і накрийте рушником.
- Морква добре промийте, очистіть і натріть, використовуючи дрібні зубці терки. Зелену цибулю сполосніть під проточною водою, поріжте тонкими кільцями. У зимову пору можна використовувати заморожені пір’я зелені або інший вид лука: ріпчаста, кримський і білий. В цей час відваріть ріжки або інші макаронні вироби. Щоб смак страви був більш насиченим, використовуйте курячий бульйон. Він «подарує» макаронів свій аромат і смакову гаму.
- Викладіть підготовлену курку на розігріту сковороду і обсмажуйте до золотистого відтінку на помірному вогні. Будьте пильні: чи не пересушити «фарш»! Якщо куряче філе буде злегка недовареним, то після смаження воно вийде набагато соковитіше.
- Підготовлений цибулю з морквою відправте до м’яса і перемішайте. Інгредієнти не повинні довго смажитися, інакше курка втратить свої цінні соки. Якщо макарони по-флотськи будуть з ріпчастою цибулею, то закладайте його раніше м’яса, щоб він встиг приготуватися. Попередньо замаринований цибулю можна додавати одночасно з морквою.
- Фарш готовий. Морквина вийде трохи вогкуватої, але це додасть пікантності страві. Перед смаженням її можна замаринувати в травах і спеціях, додати приправу «по-корейськи». Якщо ви віддаєте перевагу повністю приготований коренеплід, тоді протушкувати його окремо і завчасно.
- Відварені, проціджені і промиті ріжки викладіть в сковороду до курячого фаршу. Заважайте акуратно, щоб не порушити цілісність макаронів. Блюдо гарненько прогрійте, щоб всі компоненти були однакової температури.
- Золотисті від морквяного каротину макарони по-флотськи з курячим філе відмінно підійдуть до обіднього столу. Блюдо добре гармонує з овочевим салатом і соліннями.
Поради:
- Куряча грудка вийде ароматною, якщо її варити разом з корінням, селеровим фрешем, цибулею і часником.
- Макарони повинні бути якісними, щоб в процесі варіння не перетворилися в «клейстер». З італійських сортів підійдуть рігатоні або піні, з нашого виробництва – ріжки.
- Спагеті або локшину не використовуйте: блюдо вийде сухуватим і несмачним. Секрет простий: під час смаження в отвір макаронів потрапляє підлива, надаючи їм соковитість і насиченість.
- Смажити моркву з «фаршем» необхідно з мінімумом жиру, інакше він переб’є ніжний смак продуктів, а страва вийде надто калорійним.