Смачну і поживну картопляне пюре з молоком вже багато років є самим універсальним гарніром не тільки до м’ясних і рибних страв, але ще і до закусок з овочів. Здавалося б, це блюдо настільки просте і легке в приготуванні, що його створення не може таїти в собі підводних каменів. А ось і ні! Якщо ви допустите деякі помилки, то ваше пюре з картоплі стане сірим, несмачним або рідким.
Найголовніший ворог – холодне молоко. Саме воно додає страві сірості і смутності, тому обов’язково прогрівайте цей молочний продукт перед додаванням в подрібнений картопля! І використовуйте домашні яйця – їх жовток більш забарвлений і надає пюре прекрасний жовтуватий відтінок.
Складові:
- картопля – 500 г
- молоко – 50-80 мл
- сіль – 0,5 ч.л.
- вершкове масло – 20-30 г
- яйце куряче – 1 шт.
- лавровий лист – 2 шт.
- подрібнений мускатний горіх – на кінчику ножа.
Рецепт приготування
Картопляні бульби очистіть від шкірки овощечисткой або ножем і ретельно промийте в воді. Якщо необхідно, то зріжте невеликі забруднення на них.
Наріжте кожну картоплини невеликими шматочками або скибочками в каструлю або сотейник, в яких збираєтеся готувати пюре. Найкраще використовувати посуд з антипригарним покриттям. Всипте сіль і лаврові листочки. Іноді за бажанням я додаю очищений зубчик часнику і половинку маленької цибулини. Влийте в каструлю гарячу воду і помістіть її на плиту. Доведіть до кипіння вміст ємності і зніміть піну. Потім зменшіть вогонь і варіть близько 20 хвилин.
З відвареної картоплі злийте половину рідини і витягніть лаврові листочки. Якщо клали цибулину, то і її видаліть з каструлі. Пам’ятайте половину вмісту спеціальним пресом для картоплі або товкачем.
Прогрійте молоко і влийте його в ємність. Знову пам’ятайте все.
Додайте вершкове масло і розбийте в пюре свіже куряче яйце. Додайте трохи подрібненого мускатного горіха. Як випливає умішайте продукти в картопляне пюре за допомогою преса або толкушки. На це знадобиться близько 3-5 хвилин.
Пюре повністю готове – його колір приємного жовтого відтінку і саме воно дуже повітряне і смачне. При бажанні можна такий гарнір додатково збити міксером, якщо ви хочете домогтися більш ніжної текстури страви. Але не перестарайтеся, збивайте лише кілька секунд. Від надмірного збивання міксером пюре перетворитися в клейстер по консистенції.
- Викладайте пюре з картоплі на порційну тарілку і подавайте до столу відразу. Приємного вам!
Поради:
- Розігріте пюре не так смачно, і його краще використовувати для приготування оладок, запіканок або у вигляді начинки для вареників з картоплею.
- Гарне пюре виходить з старого розсипчастого картоплі. А ось відвареної молода картопля краще подавати цілком з вершковим маслом, дрібно порізаним кропом і зеленою цибулею.