Які асоціації виникають у Вас при вигляді страви люля-кебаб – засмаженої м’ясної ковбаски на шпазі ?! Наприклад, у мене – море, ласкаве сонце, відпочинок, Туреччина. І не дарма, адже саме турки придумали цей рецепт. А якщо бути точніше, то турецькі воїни, які в поході рубали м’ясо барана на шматочки і смажили його, нанизавши на меч, над багаттям. Ех, молодці!
Справжній люля-кебаб готують на шампурах, на мангалі. Але раз погода диктує свої умови, то можна приготувати люля-кебаб в домашніх умовах на шпажках в звичайній духовці. Звичайно, смак і аромат будуть трошки іншим, але нас це не зупинить! Також традиційний люля-кебаб робиться з баранини, але кулінари пішли далі і готують його зараз з усіх видів м’яса і навіть з грибів.
М’ясо за цим рецептом виходить ніжним, ароматним, просоченим соком помідор, прямо тане в роті … Включайте турецьку музику і починайте творити шматочок Туреччини у себе вдома. І як кажуть турки: «Аfiyet olsun!»
Складові:
- фарш м’ясний (яловичина і свинина) – 600 г
- цибуля ріпчаста – 1 штука
- перець червоний солодкий – 1 штука
- зелень кропу – 1/2 пучка
для салату:
- помідори свіжі – 3-4 штуки
- цибуля червоний – 2 штуки
маринад:
- рослинне масло – 4-5 столових ложок
- оцет виноградний 6% – 1,5 столових ложок
- коріандр мелений – 1/4 столової ложки
- часник – 2-3 зубчики
- сіль за смаком
- перець чорний – за смаком
а також:
- бамбукові шпажки.
Рецепт приготування:
- Порізати червоний солодкий перець і ріпчасту цибулю дрібними шматочками, зелень кропу дрібно порубати.
- Додати нарізані цибулю і солодкий червоний перець, кріп в чашку з м’ясним фаршем, приправити сіллю і чорним перцем за смаком.
- М’ясний фарш добре вимішати руками. Ось тут доведеться потрудитися, так як при приготуванні люля-кебабів тривалий вимішування м’ясного фаршу – головна умова. Тривале перемішування і відбиття робить фарш більш в’язким і щільним, а значить, він буде міцно триматися на шпажках і не розвалиться. Фарш, якщо дозволяє час, потрібно поставити на 2 години в холодильник.
- Добре вимішаний фарш для люля-кебабів розділити на 10 порцій, близько 65 грамів кожна. Сформувати «ковбаски» довжиною близько 20 сантиметрів, нанизати їх на бамбукові шпажки, які ідеально підходять для приготування люля-кебаб в домашніх умовах. Бамбукові шпажки необхідно обов’язково попередньо замочити в холодній воді хвилин на 10. Люля-кебаб поплескуванням придавити, щоб вони щільніше притулилися до шпазі. Укласти сформовані люля-кебаб на шпажках на решітку. Запікати в попередньо розігрітій духовці близько 25 хвилин, при температурі 200 градусів. Під грати з люля-кебамі поставте обов’язково деко або постеліть лист фольги, так як з них буде капати сік. А так деко або фольга захистять духовку від забруднення.
- Поки люля-кебаб в духовці підрум’янює свої боки, саме час приготувати до нього помідори з червоною цибулею. Для цього спочатку необхідно зробити маринад: в чашку налити рослинне масло і виноградний оцет, додати спеції: мелений коріандр і чорний перець, а також часник, порізаний тонкими пластинками, посолити. Інтенсивно збити маринад виделкою.
- Додати в маринад червоний цибулю, порізану півкільцями, і скибочки помідорів. Добре перемішати. Дати просочитися протягом 5 хвилин.
- Викласти на блюдо половину приготованих помідорів з червоною цибулею, на них люля-кебаб з духовки, і знову помідори з цибулею і полити маринадом.
Декілька порад:
- рекомендується формовку кебабів на шпазі виробляти руками, змоченими в холодній воді;
- не додавайте в фарш для цієї страви яйце і хліб;
- класичний люля-кебаб готують з баранини, м’ясорубку не використовують, а м’ясо дрібно рубають спеціальними ножами, щоб зберегти соковитість;
- чим жирніше фарш, тим смачніше підсумкове блюдо;
Цю страву можна подати і на новорічний стіл. І взагалі вдома можна готувати багато вуличні блюда. Наприклад, приготуйте плов в домашніх умовах, він практично нічим не буде відрізнятися від плову в казані, тільки візьміть каструлю або сотейник з товстим дном.