Після різних рясних страв і святкувань зазвичай хочеться чогось більш простого, легкого, і щоб м’ясо урочисте на вилці значними шматками вже не красувалося. І ще не хочеться довго стояти біля плити, помішуючи і доглядаючи годинами. Але гості приходять, стіл якось сервірувати доводиться, та й домашні просять канікульного кулінарного свята.
Найулюбленішим, найяскравішим блюдом сімейних вечірок давно стала піца. Але зовсім не обов’язково її замовляти по телефону, а потім нарікати, що тісто товстувата, що начинки могло б бути і більше, та й взагалі, доставка в свята настільки оперативна, що піца доставляється практично замерзлої на різдвяному морозце.
На цьому тлі немає нічого кращого, смачніше і гаряче піци домашньої. І всі переваги на її боці. По-перше, ви точно з’їсте її гарячої, прямо з печі, так би мовити. По-друге, для такої піци відмінно підійдуть залишки різних овочів і зелені, які залишилися від святкової сервіровки. Ну, і, по-третє, тісто ви будете розгортати самі, так що наскільки тонке любите, таке і буде! Отже, починаємо готувати Постноворічний піцу з овочами і козячим сиром для гостей, які несподівано негадано прийшли в гості 1 січня, а може 2-го або 3-го.
Складові:
для тесту:
- 250 г пшеничного борошна вищого гатунку
- 150 г ледь теплої води або картопляного відвару
- ½ ч.л. солі
- 3/4 ч.л. миттєвих дріжджів «Саф-момент»
для начинки:
- 50 г цибулі порею, світло-зеленої частини
- 50 г болгарського перцю
- 100 г помідорів
- 50 г солоних огірків
- 50 г зелені (кріп, петрушка, селера)
- 1 зубчик часнику
- сіль за смаком
- 150 г напівтвердого козячого сиру (або звичайного).
для приготування знадобиться:
- миска для тесту
- шматок харчової плівки
- деко 60 * 60 см
- аркуш паперу для випічки
- обробна дошка, кухарський ніж, терка, блендер.
приготування
- Оскільки піца буде на швидкому дріжджовому тесті, з нього і слід почати.
- Змішати в мисці воду, сіль, дріжджі і борошно і швидко замісити гладке тісто. Руками сформувати з нього кулю, укласти назад в миску, зверху затягнути плівкою. Поставити тісто підходити при кімнатній температурі на 40-50 хвилин.
- Підготувати інгредієнти для начинки. Свіжі овочі та зелень вимити й обсушити серветками. Часник очистити.
- Лук порей розрізати з одного боку стебла, промити під водою все пір’ячко, тому що між ними можуть залишитися залишки землі. Промокнути на рушниках. Цибулю нарізати тонкими смужками по діагоналі.
- Перець звільнити від насіння, розрізати на половинки, потім нарізати тонкими смужками.
- Солоні огірочки нарізати тонкими пластинками.
- Зелень дрібно порубати.
- Половину помідорів порізати тонкими кружальцями. Другу половину помідорів з зубчиком часнику і дрібкою солі подрібнити до однорідності в блендері. Сир натерти на тертці.
- Включити духовку і поставити її нагріватися до 180 градусів.
- Що піднялося тісто розрівняти руками на аркуші паперу для випічки, перенести на деко. Змастити пласт тесту соусом з помідорів і часнику, викласти шарами цибулю, огірочки солоні, перець. Зверху укласти скибочки помідорів. Присипати піцу сиром і посипати зверху рубаною зеленню.
- Поставити піцу в духовку і випікати близько 20 хвилин. При бажанні можна пару-трійку хвилин підрум’янити її під верхнім грилем.
- Піца готова! Яскрава, овочева, ароматна. І дуже смачна! Відмінний економний варіант для домашніх посиденьок і навіть з дітьми, тому що піца овочева, без гострих соусів і масляних шкідливих зажарок. Дорослим пива, дітям домашнього соку або чаю з фруктами, і ось, вже практично готовий свято або антураж для перегляду улюблених новорічних фільмів і мультиків.