Кета, запечена в духовці під сиром з хлібної скоринкою – просте блюдо, яке нескладно зробити вдома. Але за смаком риба, приготована таким чином, відмінно конкурує з вишуканими ресторанними делікатесами!
Про те, як робиться сирно-хлібна скоринка, я випадково почула в передачі Юлії Висоцької “Їмо вдома”. Вона говорила, що часто запікає під такою скоринкою червону рибу. Оскільки її думку я довіряю, то тут же випробувала рада – мені сподобалося.
З тих пір я стала запікати під такою скоринкою найрізноманітнішу рибу, яка не відрізняється особливою жирністю, наприклад, тріску, салаку або сардини. Навіть спробувала запекти під нею м’ясо, підучити теж дуже смачно. Тепер сирно-хлібна скоринка в різних стравах не сходить з мого столу. Пропоную і вам спробувати запекти кету під такою скоринкою. Вона робить досить сухе м’ясо кети соковитим і ніжним.
Складові:
- кета – 800 г
- сіль і перець – за смаком
для сирно-хлібної скориночки:
- солодкий батон -1 шт.
- заморожене вершкове масло – 100 г
- м’який сир – 100г.
Спосіб приготування:
- Перед тим як запекти, кету треба обробити на стейки. Гарненько зчистіть луску, розріжте рибину уздовж на дві частини, потім поперек на порційні шматки. Кожен натріть сіллю і перцем. Шматочки укладіть в глибоку форму для запікання.
- Батон розрізати уздовж навпіл і вискобліть всю м’якоть столовою ложкою. М’якоть розітріть руками, щоб вийшли крихти.
- Натріть на крупній тертці сир, покладіть його в ту ж чашку, де знаходяться крихти.
- Зверху натріть на тій же крупній тертці 100 г замороженого вершкового масла.
- Акуратно перемішайте все виделкою.
- Викладіть хлібні крихти з маслом і сиром поверх шматочків кети.
- Запечіть кету під сирно-хлібної скоринкою в духовій шафі при температурі 180 градусів протягом 25 хв. Скоринка виходить хрустка і апетитною, хліб до такої страви не буде потрібно.
Господині на замітку:
Подавати запечену під сиром і хлібом кету можна гарячої з будь-яким гарніром (рис, тушковані овочі, картопля). У холодному вигляді така смачна червона рибка буде відмінною закускою, особливо якщо додати якісь цікаві соуси.