Якось в гостях у подруги, корінний киянки, я спробувала галушки з м’ясом. Мені рецепт сподобався настільки, що готую його 1-2 рази в місяць.
Тушковане м’ясо з галушками – дуже смачне і, звичайно, калорійне блюдо. Якщо ви хочете порадувати близьких справжньою ситної українською їжею, це рецепт підходить ідеально. М’ясо я беру свиняче з лопаткової частини. Воно гаситься недовго і виходить завжди м’яким, соковитим і смачним. Також допускається використовувати окіст, ошийок або вирізку.
Тісто для галушок можна робити і рідкуватим, і крутим. Я готую таке, яке легко взяти ложкою, зануривши її попередньо в воду. Тоді у зварених галушок консистенція дуже ніжна і повітряна. Однак цей варіант не підходить, якщо ви любите акуратні красиві шматочки тіста.
Складові:
- свинина – 600 г
- яйця – 3 шт.
- цибуля – 1 шт.
- мука
- часник – 1 зубчик
- сіль, перець, куркума – за смаком
- рослинне масло – для смаження.
Як приготувати:
М’ясо ріжемо шматками середнього розміру. Обсмажуємо на сильному вогні в рослинному маслі кілька хвилин до зарум’янювання.
Додаємо в сотейник подрібнену цибулю і обсмажуємо все разом до золотистого кольору цибулі.
Ось так виглядає м’ясо і цибулю після обсмажування.
Заливаємо свинину водою – вона добре повинна покрити вміст сотейника. Підливи знадобиться чимало. Додаємо сіль, спеції. Ставимо на вогонь і тушкуємо на помірному вогні 40 хвилин.
Поки гаситься свинина, приступимо до приготування тіста для галушок. У миску вбиваємо яйця. Додаємо сіль. Я також додала для кольору дрібку куркуми, але якщо яйця від домашніх курей з яскраво-жовтими жовтками, то це зайве.
Збовтуємо суміш, поступово всипаючи борошно і замішуючи тісто виделкою.
Отримуємо досить густе тісто яскравого жовтого кольору. Борошно я клала “на око”, тому її кількість в списку інгредієнтів не вказала.
Доводимо до кипіння воду в окремій каструлі, солимо її. За допомогою ложки викладаємо тісто. Зазвичай я беру тесту 0,5 десертної ложки. Варимо галушки до готовності кілька хвилин. До речі, з такого тесту борошняні вироби складно переварити. І цим вона мені дуже подобається.
До цього часу м’ясо вже готове.
Зварені галушки перекладаємо шумівкою в сотейник з м’ясом і ще трохи тушкуємо. В кінці додаємо рубану зелень і часник. Перемішуємо і відключаємо вогонь. Накриваємо кришкою і даємо страві трохи настоятися.
Апетитне тушковане м’ясо з галушками по-українськи готово! Пора подавати до столу.
- При подачі можна наливати підливи стільки, скільки кому подобається. Сметана або інші соуси будуть цілком доречні.
Господині на замітку
- Подібним чином можна готувати страву з курки, яловичини і будь-якого іншого м’яса. Подивіться національний рецепт галушок з куркою по-чеченських.
- Якщо ви любите тушковане м’ясо в томатної підливі, додайте томатну пасту або сік.
- Щоб зробити тісто для галушок тугим для нарізки, просто додайте борошно до тих пір, поки воно не перестане прилипати до рук. Потім сформуйте з тіста ковбаску і наріжте шматочками. Надсилайте галушки варитися в киплячу солону воду.
- А ще можна приготувати смачний борщ з галушками.