Ласунам і шанувальникам смачних десертів домашнього приготування, напевно сподобається ароматний тирольский пиріг з абрикосами з репертуару австрійської кухні.
Тірольський пиріг – це легендарний десерт австрійської кухні, неперевершені смакові якості якого оцінив, ще кілька сотень дет тому, король Франц Йосип. А покуштувати пиріг йому довелося зовсім випадково. Король зі своєю свитою полював в містечку Тіроль, заблукав, а потім випадково набрів на селище, в якому вирішив перепочити і підкріпитися. Господиня одного з будинків, в якому зупинилися подорожні, пригостила августійшу особу своїм нехитрим фруктовим пирогом, рецепт якого вона придумала сама. Франц Йосип був в захваті від десерту і попросив такі ласощі надалі постачати до двору в обмін за щедру винагороду. З тих пір тирольская господиня ні в чому не знала потреби, а рецепт фруктового пирога дуже скоро поширився по всьому світу.
Цей сезонний пиріг можна віднести до розряду заливних пирогів, коли фрукти заливаються рідким тестом і запікаються всередині нього. Абрикоси всередині пирога зберігають форму, надають пирога кислинку і додають соковитості.
Складові:
- абрикоси (свіжі влітку і консервовані взимку) – 500 г
- цукрова пудра – 30 г
- вершкове масло – 100 г
- цукор – пісок – 100 г
- борошно самопіднімальне для випічки – 250 г
- яйця – 3 шт.
- сметана 20% – 100 г
- вершки 10% – 50 мл
- розпушувач – 3 г
- м’ята свіжа – 10 – 11 листочків
- ожина або малина для прикраси
- цукрова пудра для посипання.
Рецепт приготування:
- Самопіднімальних борошно (250 г) змішайте з розпушувачем (3г) і цукровим піском (100 г). Змішування зробіть на найнижчій швидкості обертання комбайна або вручну.
- Вершкове масло (100 г) розтопіть в мікрохвильовці за 25 сек., Потім влийте його в борошняну суміш.
- Швидкість обертання комбайна збільште до середньої швидкості, у вас повинна вийти масляна крихта.
- Тепер додайте сметану (100 г), продовжите заміс тесту на середній швидкості протягом 2 хв.
- Влийте вершки (50 мл). Не припиняйте заміс.
- По черзі, з інтервалом в 3 хв. вбийте яйця (3 шт.), не зупиняючи міксер.
- Отримане тісто має бути в міру густим, як дуже густа сметана.
- Форму застеліть папером для випічки, бортики змастіть вершковим маслом.
- Вилийте половину тіста в форму.
- Другу половину тіста змішайте з м’ятою, нарізаною тонкими смужками.
- Свіжі абрикоси (500) розділіть на половинки, видаліть кісточки, присипте половинки абрикосів цукровою пудрою (30 г). Якщо ви печете пиріг взимку і використовуєте консервовані абрикоси, цукровою пудрою посипати їх не потрібно, вони і так вже досить солодкі.
- Покладіть половинки абрикосів опуклою стороною вниз, злегка утопите їх в тісто.
- Залийте пиріг тістом з м’ятою.
- Випікайте пиріг при температурі 180 градусів протягом 30 хв.
- Коли готовий пиріг трохи охолоне, посипте його цукровою пудрою. Прикрасьте пиріг половинками абрикосів, ожиною та листочками м’яти.
- Різати пиріг краще тоді, коли він повністю охолоне. Справжнє блаженство смаку!
Господині на замітку:
- Тірольський пиріг можна готувати і з сухофруктами, наприклад, з чорносливом.
- Не менш смачний тирольский пиріг, приготований з солодким сиром та ягодами.