Цей легкий, але ситний і дуже ароматний супчик користується величезною популярністю на території всієї Південно-Східної Азії. В’єтнамці мігрують з однієї країни в іншу, щедро ділячись рецептом цього супу, а місцеві жителі додають в нього що то своє, але в кожній країні цей суп люблять, поважають і пригощають ним найпочесніших гостей. Чому почесних? Та тому, що яловичина в Азії цінується набагато більше інших сортів м’яса і коштує вона в два рази дорожче, якщо порівнювати зі свининою. Вибрати хорошу, свіжу і ніжну яловичину для цієї страви ціле мистецтво, адже шматок повинен бути без прожилок, яскравого червоного кольору і це обов’язково повинна бути грудинка.
Кухня: В’єтнамська.
Спосіб приготування: варіння.
Складові:
- яловичина 200 г
- рисова локшина – по “гнізда” на кожну порцію
- зелень – 100 г
- лайм – 3 шт.
- перець чилі – 4 шт.
- рибний соус
для бульйону:
- яловичина на кістці – 500 г
- імбир – 50 г
- цибуля шалот – 100 г
- мелені бадьян і кориця
- сіль, перець за смаком.
приготування
- М’ясо промити, залити невеликою кількістю води, додати цибулю, імбир і інші спеції на ваш смак. У В’єтнамі це зазвичай буває бадьян і кориця. Варити кілька годин на слабкому вогні до тих пір, поки бульйон не стане жирним і наваристим.
- Мало не забула, перед тим, як поставити варити бульйон для фо бо, слід прибрати шматок яловичої грудинки в морозилку, для того, щоб вона злегка підмерзла. Тоді вийде її порізати більш тонкими і акуратними шматками.
- І тільки безпосередньо перед самим приготуванням, після того, як бульйон звариться і настоїться, яловичину дістати з морозилки і нарізати дуже тонкими шматками. Тим, хто боїться є непровареному м’ясо, я рекомендую замаринувати ці шматочки в суміші з лимонного соку і перцю, перед тим, як додавати їх в суп.
- Зелень помити в солоній воді і викласти на тарілку. Туди ж викласти рисову локшину. В’єтнамка, у якій ми вважаємо за краще їсти цей суп (так як самим його готувати досить довго) використовує не тільки рисову, але і інші види локшини, тому, думаю, не буде нічого страшного навіть у тому випадку, якщо ви будете використовувати спагетті. В’єтнамці спокійно ставляться до змін в рецептурі, та й сам рецепт дуже сильно відрізняється в різних провінціях.
- Дрібно порізати перець чилі і видавити сік з лаймов. М’ясо викласти в тарілку до локшині і зелені, полити соком лайма, додати гострий перчик і через кілька хвилин залити киплячим ароматним бульйоном.
- У кожну тарілку додати пару крапель рибного соусу. І знайте, що якщо ви не пробували рибний соус до цього моменту, то краще і не варто. Спробуйте звикнути до нього вдома, додаючи його в різні страви на початку приготування, в середині і в кінці. Тоді, можливо, через пару місяців тренувань ви зможете додавати рибний соус вже в готовий суп і не лякатися насиченого рибного запаху.
- Суп фо з яловичиною можна подавати з невеликими шматочками лайма і перцем чилі.
А ще спробуйте приготувати не менше екзотичний і популярний суп Том Ям, це теж Південно-Східна кухня.