Приготувати смачний майонез без додавання яєць в домашніх умовах – простіше простого. Особливих умінь не потрібно, а ось без погружного блендера – не обійтися.
Кожен раз, купуючи в магазині майонез, потрібно намагатися пильно стежити за його якістю та складом, адже в процесі приготування цього продукту використовуються не найкорисніші добавки, які покликані посилити його смак і збільшити термін зберігання. Без праці можна приготувати такий майонез в домашніх умовах, але багатьох бентежить одна заковика: в більшості рецептів домашнього майонезу використовуються сирі яйця. Але майонез можна зробити і без них, а як основу молоко. Такий майонез виходить дуже густим, жирним, готується за лічені хвилини, а головне, буде повна впевненість в його натуральності. Його можна сміливо давати дітям, використовувати для заправки салатів і при приготуванні м’яса. Дуже зручно, що, регулюючи кількість соняшникової олії, можна отримати соус потрібної консистенції і самостійно змінювати його смак. Домашній майонез без яєць не слід зберігати в холодильнику більше тижня.
Складові:
- молоко 3,7% жирності – 150 мл
- соняшникова олія – 300 мл
- сіль – 3/4 ч.л.
- гірчиця російська – 2 ч.л.
- цукровий пісок – 1/2 ч.л.
- лимонна кислота – 1/4 ч.л.
приготування
- Підготувати необхідні продукти. Замість лимонної кислоти можна використовувати лимонний сік (2-3 ч.л.). Молоко вибирати саме жирне, яке вдасться знайти. Соняшникова олія повинна бути хорошої якості, обов’язково без запаху. Можна експериментувати з різними видами масла.
В якості ємності для збивання майонезу добре підійде звичайна банка 500 мл. Спочатку потрібно влити необхідну кількість молока. Потім – соняшникова олія. В результаті цих дій вміст банки буде складатися з двох шарів: молоко знизу, масло зверху.
Занурити блендер до дна банки і почати збивання.
На це піде близько хвилини. Якщо майонез буде рідкуватий, цілком можна додати ще трохи олії і продовжити збивати, поки маса не придбає потрібну консистенцію.
Покласти гірчицю, сіль, цукор, лимонну кислоту. Завдяки гірчиці колір суміші перетвориться з молочно-білого в ніжний кремовий. Знову прокрутити блендером. Майонез потрібно постійно пробувати, можливо, буде потрібно ще трохи солі або лимонної кислоти.
- Домашній майонез без яєць готовий. Він виходить досить густий, ситний і калорійний. В процесі зберігання смак стане більш насиченим і він ще трохи загусне.
Господині на замітку:
- Для приготування домашнього майонезу краще використовувати охолоджене молоко. З холодним молоком майонез швидше загусне, ніж з теплим.