Салат з капусти, моркви та буряка з яблуком – відмінний приклад корисного і смачного страви. І виглядає він чудово – яскраво і барвисто.
Вітамінні салати сьогодні дуже популярні, особливо в осінньо-зимовий період, коли рослинної їжі ми вживаємо мінімум. Тоді в хід йдуть всі зимові овочі і фрукти. Список невеликий – капуста та яблука з буряком, а також морква. Ось все це я вирішила зібрати в одному рецепті. Заправити захотілося, звичайно, не майонезом, а рослинним маслом. І що у мене вийшло в результаті? Розкішний вітамінний овочевий салат зі свіжим яблуком!
Подавати таку страву можна як додаток до основних страв. Але і як самостійний перекус між прийомами їжі це теж непогано. Смачний і корисний салат особливо підійде тим, хто стежить за своєю фігурою – калорійність у нього невелика, а величезна кількість клітковини допоможе впоратися з відчуттям голоду. Такий салат можна і потрібно приготувати в пост.
Складові:
- капуста білокачанна – 500-600 г
- морква – 1 шт.
- буряк – 1 шт.
- яблуко – 1 шт.
- сіль за смаком
- цукор – 1/2 ч.л.
- бальзамічний оцет – 1-2 ст.л. (за смаком)
- рослинне масло – 2-3 ст.л.
Спосіб приготування
- Капусту нашаткувати як можна тонше (якщо вона не молода). Викласти в глибокий салатник. Посолити злегка і пом’яти руками для розм’якшення. Якщо капуста молода, цього робити не варто. Вона сама по собі ніжна.
- Моркву натерти на дрібній тертці і з’єднати з капустою.
- Додати в салат натерту на дрібній тертці буряк. Зверніть увагу на те, що коренеплід повинен бути сирої, а не варений.
- На завершення подрібнити очищене від шкірки яблуко (я використовую терку для приготування корейської моркви).
- Ретельно перемішати всі інгредієнти. Салат відразу забарвиться в рожевий колір і стане дуже апетитним.
- Заправити вітамінний салат бальзаміком (його наливаємо спочатку одну столову ложку). Додаємо цукру близько 1 \ 2 ч.л. і наливаємо рослинне масло. Якщо здасться кислоти мало, завжди можна додати бальзамічний оцет ще.
Господині на замітку:
- Коли білокачанна капуста жорстка, її краще шинкувати НЕ ножем, а економкою. Хоча, якщо ви професіонал, то тонко шинкувати капусту вам не складе труднощів. Решта овочі краще натирати на дрібній тертці або середньої, так як вони теж сирі і тверді.
- Для цього салату підійде капуста і інших сортів: червонокачанна, савойська або пекінська. Дві останніх досить ніжні.
- З заправкою для салату можна експериментувати. Я використовую бальзамічний оцет, але його можна замінити лимонним соком або яблучним оцтом. Обов’язково додавайте дрібку цукру, щоб кислота від бальзамика або лимонного соку була нейтралізована.