Готуємо смачні млинці з маком на сніданок вихідного дня.
Ранок … П’ятниця. Вся сім’я сонно похрюкує носами – Чоловік важливо, Старша вальяжно, Молодша солодко. Яке ж щастя, коли вони всі сплять! Тихесенько виповзаю з-під ковдри, намагаючись не дихати – якщо порушу крихку рівновагу вихідного дня, сама себе не прощу. У мене є приблизно півгодини на тихе, спокійне, самотнє щастя. Душ – три хвилини. Лечу на кухню, вмикаю ноутбук, ставлю чайник. П’ять хвилин. Заварюю молочний чай, розбиваю в миску яйця. Підключаюся до Інтернету, додаю молоко все в ту ж миску. Швиденько – сіль, цукор, борошно. Включаю міксер, біжу перевіряти пошту. Термінових листів немає. Все перемішалося, міксери спасибі. Десять хвилин. Нехай тісто «відпочиває». І я відпочину – з чашкою чаю, улюбленим сайтом, останніми новинами, свіжими плітками.
Двадцять хвилин егоїстичного щастя. В руках – улюблена помаранчева чашка в легковажний горошок, на плечах – затишний картатий плед, майже готовий смачний сніданок для сім’ї, можна розслабитися перед монітором, життя прекрасне …
Складові:
- 6 яєць;
- 0,5 л молока;
- приблизно 250 г борошна;
- 1/4 склянки цукру;
- 0,5 ч. Л. солі;
- 0,5 ч. Л. соди;
- 3 ст. л. маку;
- рослинна олія.
приготування:
Яйця розбиваємо в миску. Не скупитися – чим більше яєць, тим смачніше будуть млинці: насичені, еластичні, м’які. Якщо вночі хтось голодний смажив омлет і з’їв половину лотка, можна обмежитися п’ятьма яйцями. Менше чотирьох брати категорично не рекомендую – це вже будуть не млинці, а так, гри на тему «знайди десять відмінностей».
Додаємо сіль, соду, цукор, включаємо міксер. Поступово всипаємо борошно. Періодично вимикаємо міксер, перевіряючи густоту тіста – воно не повинно бути дуже густим, краще, якщо буде достатньо легко стікати з ложки. Чи не стрімко, як вода, а тягнутися, немов залишаючи за собою «хвіст». В общем-то, навіть якщо ви перестараєтеся з борошном, тісто можна буде незначно розбавити молоком або навіть водою. Якщо борошна буде трохи менше норми, млинчики буде вкрай важко перевернути. Відкоригувати можна буде обидва варіанти, так що вибирайте самі, що вам краще.
В кінці додаємо рослинне масло (кількість сильно залежить від сковорідки, зазвичай 3-5 ст. Л. Досить). Висипаємо мак.
Ще раз розмішуємо і залишаємо «відпочивати» хвилин на 10-20. За цей час борошно розбухне, тісто трохи загусне.
Добре розігріваємо сковороду, злегка змащуємо її олією. По центру наливаємо трохи тесту, похитуючи сковорідку з боку в бік, розподіляємо тісто по всій поверхні.
Ставимо на середній вогонь, перевертаємо млинець з маком, коли краю будуть золотистими, а все тісто сухе (не залишатиме на пальці слід). Знімаємо з пательні буквально через півхвилинки після перекидання.
Смачно, якщо кожен млинець трохи змастити вершковим маслом. Ситно зі сметаною. Здорово з шоколадним кремом. І просто чудово з грушевим варенням. Доброго, сонячного вам ранку!