Найбільший урожай грибів у нас восени. Відразу збираємо різні-різні сорти грибів, і потрібно встигнути, поки вони свіжі, зробити з них заготовки на зиму. Можна маринувати, солити, запікати, смажити гриби, але це займає багато часу, а його як зазвичай мало. Значить просто лісові гриби, а саме рядовки, які часто зустрічаються в болотистій місцевості, де вологи багато, ростуть вони прям рядами, звідси і назва, ось їх, потрібно проварити і заморозити. З морожених грибів взимку можна приготувати салат, додати до смаженої картоплі, зварити ароматний грибний суп, та все що завгодно.
Мариновані гриби рядовками на зиму
Гриби рядовки, заморожені на зиму – самий простий і зручний спосіб їх заготівлі.
Для приготування заморожених рядовок на зиму нам знадобиться – 3 години, кількість порцій – 5.
Інгредієнти для заготовки рядовок:
- Гриби свіжі рядовками – 1 кілограм
- Сіль мелена – 1 столова ложка
- Перець духмяний в горошку – 5 штук
- Селера сушений, імбир мелений – за смаком
- Вода очищена.
Етапи приготування: як заготовити гриби рядовками на зиму заморожені
Якщо ви купили лісові гриби, то вони, швидше за все почищені і вам пощастило. Якщо збирали самі, то рядовками ростуть в місцях, де багато піску і старої листя. Ну, нічого, є спосіб швидко їх вимити і почистити. Хоча чистити їх особливо і не потрібно, просто зрізати трохи низу ніжки.
Складаємо гриби у велику каструлю і просто заливаємо окропом, накриваємо кришкою і на пару годин забуваємо про них.
Через час виловлюємо рядовками в іншу велику каструлю або таз. Заливаємо просто водою, руками трохи їх помийте і витягуємо гриби в першу порожню вже каструлю, знову водою і так три, чотири рази. Щоб на рядовка не було жодної піщинки.
Коли гриби будуть чисті, можна приступати до варіння. У каструлю з грибами наливаємо воду, висипаємо сіль мелену, перець духмяний в горошку. Для аромату додаємо сушену зелень селери і мелений імбир. Можна пару зубків часнику додати, побажанню.
Якщо нам гриби потрібні для заморозки, то 20 хвилин нехай покипить, на слабкому вогні і можна вимикати плиту. Якщо ви плануєте додавати в салат або маринувати, то хвилин 40.
Гриби зварилися, висипаємо їх у друшляк, щоб вода вся скла. Потім можна промокнути паперовим рушником, щоб рядовками більше обсушити від вологи.
Бульйон можна використовувати для супу або приготування соусу, а можна і картоплю стушкувати в ньому.
Рядовками можна морозити цілими або порізати, в принципі і Целікова потім легко порізати. Висипаємо рядовками в пакет.
Випускаємо повітря і як колода закручуємо в пакет.
Кладемо рядовками в пакеті в морозильну камеру і чекаємо зими.
Вже у нас є запас заморожених рядовок з лісу для смачних страв взимку.
Мариновані підосичники з лимоном