500 рецептів
Рецепти читачів

П’ять простих рецептів заготовки калини на зиму

by admin 8 Лютого, 2018 No Comments

Взимку ягоди калини рятують не тільки під час простудних захворювань, калина – потужний стимулятор імунітету, так як містить величезну кількість вітамінів (зокрема С, А, К, Е і вітаміни групи В). Народні цілителі в своїх рецептах використовують в своїх рецептах все чарівні властивості калинового куща.

Настоянки, варення, сиропи, відвари і інші заготовки з калини, її кори, гілочок і квітів використовуються для лікування і профілактики різних захворювань: при проблемах з шлунково-кишкового тракту, кашлі, нервових станах, туберкульозі, захворюваннях нирок і печінки, відсутності апетиту, підвищеній температурі тіла і запальних процесах різного походження, для стимуляції потовиділення під час простудних захворювань, екземі, фурункулах, проблеми з голосом і інших. Використовується калина і в косметології: наприклад, це можуть бути маски для волосся, змішуючи сік калини з жовтками, медом, реп’яхову олію. Але ви повинні розуміти, що займатися самолікуванням по інтернету небезпечно! Проконсультуйтеся з лікарем, так як вживання калини має протипоказання!

Кому не можна вживати калину

  1. При вагітності. У червоних соковитих ягодах містяться певні речовини, які є аналогами жіночих гормонів. І при їх підвищеному вмісті в організмі мами, у малюка можуть розвинутися патології.
  2. При зниженому кров’яному тиску.
  3. При підвищеній кислотності шлунка.
  4. При захворюваннях крові.

Завжди радьтеся з лікарем!

Заготовки з калини взимку можна додавати в чай, варити з них морси, підмішувати в начинку для випічки і просто ласувати цією корисною ягодою вприкуску з тим же гарячим чаєм. Калиновий сік можна навіть додавати в червоне вино, щоб надати йому цікавий і специфічний смак. Навіть кісточки знайшли своє застосування у фахівців від народної медицини. Їх рекомендують сушити, обсмажувати на сухій сковороді до коричневого кольору, розмелюють і заварювати. Такий калиновий «кава» має стимулюючу і протизапальним ефектом. Якщо ви хочете очистити свій організм від шлаків, токсинів і відновити мікрофлору, кісточки плодів потрібно з’їдати.

У нашому дворі ріс великий кущ калини і я пам’ятаю з дитинства, як моя бабуся завжди робила заготовки з калини на зиму. Купити такі ласощі в магазині неможливо, мені не траплялося жодного разу. Хіба що приготувати самому або знайти у бабусь на ринку.

Корисна порада

Збирати ці червоні ягоди потрібно саме після перших морозів. У підморожене ягід зникає гірчинка і з’являється приємний солодкий смак.

Перший рецепт калини на зиму – заготівля в цукрі

Мені дуже подобається додавати заготовлену калину в цукрі в чай, так як саме така калина під дією окропу розбухає і розкриває свій справжній смак і приголомшливий аромат.

Складові:

  • калина – 1 кг
  • цукор 700-800 г

Для цієї заготовки вам знадобляться стерилізовані банки, підготуйте їх заздалегідь.

калина червона на зиму

Заготівля калини в цукрі на зиму

Щоб приготувати калину в цукрі не потрібно бути знавцем кулінарного мистецтва. Адже навіть варити нічого не доведеться. На весь процес готування йде всього п’ять хвилин часу. Заготовлену таким чином калину можна використовувати в якості начинки, адже ягоди залишаються цілі і красиві. Торт теж можна прикрашати яскравими червоними ягідками.

Отже, калину перебрати, зіпсовані ягоди і гілочки викинути.

червона калина на зиму

Потім промийте калину під струменем холодної води, для цього зручно використовувати сито.

заготівля калини на зиму

На дно чистої скляної банки викладіть трохи цукру.

калина з цукром на зиму

Потім викладіть частина ягід калини.

калина червона рецепти на зиму заготовки калини

Посипте калину цукром і так повторюйте шари, поки заповніть банку.

заготівля калини з цукром

Завершальним шаром повинен бути великий шар цукру.

калина червона з цукром на зиму

Банку закрутіть кришкою. Якщо ви плануєте зберігати калину довго, тоді краще використовувати металеві кришки. Якщо ж збираєтеся є її відразу, тоді використовуйте пластикові та самозакручівающіеся кришки.

заготівля калини на зиму

Другий рецепт – заморозка калини на зиму

Ягоди відокремити від гілочок, перебрати, промити і розкласти на паперовому або чистому кухонному рушнику. Обсушити калину потрібно обов’язково. Після розкладіть її на обробній дошці і відправте в морозильну камеру. Коли калина повністю заморозити, її можна скласти в пакетики для заморозки або спеціальні пластикові контейнери, щільно закривши кришками. Також ви можете детально почитати, як заморожувати ягоди на зиму.

Взимку заморожену калину можна використовувати аналогічно, як і калину в цукрі – додавати в компоти, морси, чай і випічку.

Третій рецепт – калина у власному соку

Ягоди калини переберіть, вимийте і висушіть. Весь обсяг ягід розділіть приблизно на 10 частин. З 4 частин калини відіжміть сік. Решта ягоди складіть в каструлю, залийте соком і доведіть до кипіння на слабкому вогні. Як тільки калина у власному соку закипить, розлийте по стерильним банкам і накрийте закаточними кришками. На дно широкої каструлі постеліть рушник, поставте банки з калиною, налийте теплої або гарячої води, доведіть до кипіння і простерилизуйте 10-15 хвилин. Потім загорніть калину у власному соку, переверніть на рушник, укутайте і залиште до повного охолодження. Потім можна прибрати в підвал.

Таку калину використовують переважно для приготування морсів і компотів.

Четвертий рецепт – зимовий калиновий сироп

Солодкий сироп рекомендується вживати вранці натщесерце по 3-4 чайні ложки.

Інгредієнти для сиропу:

  • сік з калинових ягід – 1 л
  • цукор – 1,5-2 кг
  • лимонна кислота – 10 г

 Щоб отримати 1 л соку з калини, ягід, звичайно ж, вам буде потрібно більше 1 кг.

Сік перелити в каструлю, додати весь цукор, розмішати і на середньому вогні довести до кипіння. В цей час почне з’являтися пінка, її потрібно зняти ложкою. Додати лимонну кислоту і кип’ятити на слабкому вогні близько 10 хвилин. Розлити по стерильним банкам і закатати. Можна використовувати для цих цілей і нестерильні пляшки з пробками, але є ризик, що сироп з калини може все-таки заграти навіть незважаючи на велику кількість цукру в його складі.

П’ятий рецепт – калина з медом на зиму

Складові:

  • калина – 1 частина *
  • мед – 1 частина

Зазначено вже підготовлене кількість ягід. Продукти використовуються в пропорції 1: 1.

Ягоди калини промити в окропі, відкинути, щоб стекла вода. Протерти ягоди через сито (кісточки і шкірку можна використовувати для приготування морсу і вищеописаного кави). Змішати масу з медом. Якщо мед застиглий, його можна підігріти до 40 градусів. Отриманий густий сироп злити в ємність, накрити кришкою і прибрати в холод на 1 тиждень, після чого калина з медом готова до вживання.

Інші рецепти:

Святковий рецепт закуски з оселедця

Рецепт-бомба! Покрокове приготування знаменитого похідного супу всіх часів і народів: козацький кулі...

Мороз на зиму рядовки, або як заготовити гриби рядовками заморожені

Рецепт заготовки на зиму пряних маринованих слив з гвоздикою і лавровим листом: десерт, закуска або ...

  • Previous Салат “Гранатовий браслет” – рецепт з яловичиною: класика7 років ago
  • Next Салат «Гранатовий браслет» з грибами і куркою: нова нотка7 років ago

Категорії

  • Випічка
  • Десерти
  • Закуски
  • Консервація
  • Кухонне приладдя
  • М'ясні рецепти
  • Напої
  • Перші страви
  • Популярні рецепти салатів
  • Рецепти з морепродуктів
  • Рецепти з овочів
  • Рецепти здоров'я
  • Рецепти читачів
  • Різне
  • Салати
  • Складні рецепти
  • Страви з курки