Навіть ті, хто категорично не любить і не п’є пиво, високо оцінять випічку на основі цього хмільного напою. Вся справа в тому, що печиво на пиві виходить ароматним, хрустким і дуже-дуже смачним.
Взагалі, цей рецепт в нашій родині з’явився більше 25 років тому, коли навколо були магазини з порожніми полицями і дефіцит продуктів. Ось тоді-то господині винаходили і згадували все, що можна, щоб порадувати своїх домашніх смачненьким.
Це солодке цукрове печиво робиться без яєць на звичайному маргарині, в загальному, з тих інгредієнтів, які в далекі 90-ті можна було дістати. Для мене воно і зараз найсмачніше, так як з ним пов’язані спогади про дитинство – кращій порі життя кожного.
Складові:
- світле пиво – 200 мл
- пшеничне борошно – 3 склянки
- охолоджений маргарин або вершкове масло – 200 г
- цукор – 0,5 склянки.
Як приготувати:
- Приблизно 2,5 склянки борошна просіяти в глибоку миску і додати туди ж натертий на тертці маргарин або масло. І все-таки зараз я пораджу використовувати в рецепті вершкове масло. Всі мої міркування в цій статті http://na-vilke.ru/slivochnoe-maslo-ili-margarin-chto-ispolzovat.html.
- Руками розтерти з’єднані компоненти в однорідну крихту.
- Тонким струменем влити в неї пиво і відразу ж почати все інтенсивно перемішувати.
- Вимішувати тісто спочатку столовою ложкою, а коли це стане неможливим, викласти його на стіл і, додавши решту борошна, місити вже вручну. Готове тісто має зібратися в одну грудку і перестати липнути до рук. Як тільки це відбудеться, накрити його рушником і перед тим як зробити печеньки, відправити в холод на годину.
- Деко застелити пергаментним папером і прямо на ній розкачати тісто в тонкий пласт. Маслом папір змащувати не потрібно, печиво і так до неї не прилипне. Зверху присипати печиво цукром і злегка втиснути його за допомогою качалки, а потім гострим ножем розрізати пласт на невеликі прямокутники або квадрати.
- Випікати печиво на пиві близько 15 хвилин при 180 градусах, враховуючи, що чим тонше розкатаний шар тіста, тим швидше печиво буде готове.
- Дуже смачно подати ці печеньки теплими зі склянкою молока або какао. У холодному вигляді вони стають більш хрусткими.
Господині на замітку:
- Пиво для приготування печива обов’язково має бути свіжим, а при цьому ще й холодним.
- Муки для тесту може знадобитися трохи більше або трохи менше зазначеного, все залежить від її сорту і вологості.
- Цукор можна додати в тісто і безпосередньо при вимішування, але якщо присипати їм печиво зверху, то вийде набагато цікавіше і смачніше.
- Також пінний напій можна використовувати для приготування тушкованою курки в пиві.
Автор: Світлана Сорока