Будь-яке кафе, ресторан і навіть невеликий бар не можуть існувати і обслуговувати клієнтів без довгого списку допоміжного обладнання. Тим більше, що від того, наскільки якісним буде це саме обладнання, залежить і популярність закладу. Так що перед відкриттям слід уважно вивчити всі особливості допоміжних приладів для громадського харчування, щоб хоча б приблизно розуміти, що потрібно, а що не потрібно для конкретного кафе.
Все обладнання, згідно із загальноприйнятою класифікацією, ділиться на 4 категорії: теплове, холодильне, торгово-роздавальні та механічне. Найбільше значення мають перші 2, оскільки саме вони відповідають за якість і безпеку всіх продуктів в закладі.
Найпростіший приклад теплового обладнання – пароконвектомат, застосовуваний для приготування цілого спектра страв сучасної і традиційної кухні. По суті, він являє собою симбіоз електродуховки і пароварки, який дозволяє здійснювати кілька основних процесів приготування в одному приладі (смаження, тушкування, розігрів, запікання і т.д.). Якщо асортимент пропонованих закладом страв дозволяє, можна всі операції по тепловій обробці продуктів виробляти тільки в пароконвектоматі, істотно заощадивши на покупці додаткового обладнання.
У свою чергу, підприємство громадського харчування без холодильної та морозильної камери не отримає дозволу на роботу від жодної санітарної інспекції, так що обзаведення таким обладнанням можна вважати першочерговим завданням власника закладу. В процесі покупки слід звернути увагу на такі особливості охолоджуючої камери: місткість, продуктивність, енергоспоживання, габарити. Безліч моделей, маючи вкрай низький рівень споживання електрики і хорошу продуктивність, дуже погано сконструйовані і неправильно розташований компресор в них збільшує зовнішні габарити без збільшення корисної площі. Але, існує настільки ж багато і дуже вдалих, у всіх планах, морозильних і холодильних камер, які як раз і підходять на роль основного помічника на підприємстві громадського харчування.
Специфічне обладнання (гриль для курей, млинниця, фритюрниця і т.д.) необхідно далеко не кожній закусочній або ресторану. Зазвичай їх купують тільки вузькоспеціалізовані закладу, в яких страви, виготовлені на цих апаратах, займають основне місце в меню. Щоб уникнути зайвих помилок і не купити малокорисних і дорогий прилад для виробничої кухні, можна звернутися за допомогою до фахівців. Вони можуть допомогти не тільки з визначенням переліку необхідного обладнання, а й з опрацюванням всієї структури закладу, що вкрай необхідно на початковому етапі розвитку підприємства.