У нашому сімейному скарбничці безліч варіантів смачних пирогів, але найулюбленіший з них – журавлинний пиріг з додаванням кокосової стружки. Прекрасне поєднання інгредієнтів, приємний спогад про літо!
Зима ще не пішла, а весна ще не прийшла, за вікном холодно і сиро, а на душі від цього якесь міжсезоння … Як рятуватися ?! Домашньою випічкою, смачною і яскравою, що піднімає настрій. Що печемо? Пропоную міні-пироги з замороженої журавлиною і кокосовою стружкою. Ніжне солодке тісто просякнуте соком кислої журавлини і покрито тендітної «мохерової» скоринкою з кокосової стружки в карамелі. Скуштуєш такий, і чарівний настрій гарантовано! І ось в душі вже і весна! Відчуття щастя Вам!
Складові:
для тесту:
- борошно пшеничне вищого сорту – 120 г
- розпушувач для тіста – ¼ ч. л.
- яйце куряче – 1 штука
- масло вершкове – 75 г
- цукор – пісок – 70 г
- сіль – 1/3 ч. л.
наповнення:
- журавлина свіжозаморожена – 120 г
- кокосова стружка – 4 ст. л.
- масло вершкове – 30 г
- цукор-пісок – 4 ст. л.
а також:
- 4 формочки для випічки діаметром 10-12 см.
приготування:
- Приготувати тісто. Для цього в невелику глибоку чашку викласти вершкове масло, бажано кімнатної температури, насипати необхідну кількість цукру – піску і за допомогою міксера перемішати до однорідної, кремоподібного стану.
- У масляну масу вбити яйце і продовжити збивати міксером до однорідності і пишності маси.
- В окрему невелику чашку просіяти борошно, додати розпушувач для тіста, сіль і ретельно перемішати.
- Борошняну суміш додати в олійно-яєчну масу і також збити міксером до однорідності. Тісто вийти за консистенцією як густа сметана.
- На дно форм для випічки укласти пергамент, який рясно змастити вершковим маслам.
- На змащену вершковим маслом поверхню висипати цукор – пісок і кокосову стружку, рівномірно розподіливши їх по дну. Ось спосіб приготування кокосової стружки самостійно.
- Журавлину, не розморожуючи, сполоснути водою, злегка просушити на чистому кухонному рушнику і висипати поверх кокосової стружки з цукром. Не забуваємо, що кількість ягід треба рівномірно розподілити по всьому формах для випічки.
Ягоди журавлини можуть лежати в морозилці 1-2 роки, не втрачаючи при цьому своїх корисних властивостей.
- Поверх журавлини рівним шаром викласти приготоване тісто, близько 75 грам тесту в кожну формочку для випічки.
- Форми з тестом встановити на деко і відправити в розігріту до 180 градусів духовку, де випікати міні-пироги з журавлиною близько 30 хвилин, до готовності і зарумянивания. Готовність пирога перевірити дерев’яною лучиною.
- Форми з спеченими міні-пирогами дістати з духовки, дати їм «відпочити» близько 10 хвилин, потім перевернути і відкинути на блюдо, так, щоб низ пирога виявився нагорі. Смачного!
Господині на замітку:
- Такі пироги гарні як в теплом, так і холодному вигляді.
- Можна спекти один пиріг, використовуючи форму для випічки більшого розміру, близько 20-25 сантиметрів в діаметрі.
- Кокосову стружку при бажанні можна замінити дрібно рубаними волоськими горіхами.
- Журавлину в рецепті можна замінити вишнею чи смородиною.