Чи доводилося вам коли-то готувати десерти з борошна, зробленої з висушених ягід черемхи? Здивовані і заінтриговані? Дійсно, назва «Черемхова борошно» – звучить незвично. Адже ми звикли використовувати в кулінарії в основному пшеничне, кукурудзяну, вівсяну, житнє або рисове борошно. А між тим, щоб приготувати пироги, млинці, кекси, ватрушки, печиво, кисіль, крем з незвичайним вишуканим смаком, кондитери рекомендують використовувати саме борошно з плодів черемхи. Завдяки черемхової борошні, десерт набуває характерного шоколадний колір, фруктово-мигдальний смак. Крім того, ця мука вельми корисна: в ній багато вітамінів і цінних мікроелементів, фітонцидів. На відміну від пшеничного, Черемхова борошно не містить глютен, що провокує алергію, а калорійність її в 3 рази нижче.
Пропонуємо сьогодні приготувати черемховий торт зі сметаною – справжнє колекційне блюдо з приголомшливим смаком. Я готую цей десерт не часто, але кожен раз із задоволенням, трепетним передчуттям, особливим настроєм. Адже ласощі дійсно заслуговує найвищих похвал. Ви переконаєтеся в цьому після першої ложки!
Складові:
для тесту:
- Черемхова борошно – 0,5 склянки
- вершкове масло – 120 г
- цукор – 1 склянка
- куряче яйце – 2 шт.
- щіпка дрібної солі
- пшеничне борошно – 1 склянка + 2 ст. л.
- негашене сода – 0,5 ч. л.
для крему:
- сметана – 200 г
- цукор – 1 ст. л.
- ванілін – на кінчику ножа.
Спосіб приготування
-
Черемхова борошно – це не зовсім борошно в нашому розумінні. Її виготовляють з висушених плодів черемхи шляхом дрібного помелу. Основний склад борошна в випічці – це пшеничне борошно, а черемуховую борошно додають для яскравого аромату, пікантного смаку і приємного шоколадного кольору.
- Отже, половину склянки черемхової борошна запарьте невеликою кількістю окропу. Пропорції беремо «на око». Воду додавайте по чуть-чуть, постійно перемішуючи борошно. У вас повинна вийти кашка, по консистенції схожа на сметану. Накрийте її кришкою і дайте настоятися. Замість води можна використовувати гаряче молоко.
- Шматок вершкового масла розм’якшите, щоб було зручно його збивати. Можна трохи підігріти його в мікрохвильовій печі при мінімальній потужності. Розм’якшене масло з’єднайте з цукровим піском. Збивайте за допомогою міксера до однорідної пишної маси. Потім додайте дрібку дрібної солі і яйця – по одному. Продовжуйте збивати.
- Черемхова борошно до цього часу вже повинна «підійти». Додайте її до олійно-яєчної суміші.
- Добре перемішайте віночком. Черемхова борошно розчиниться і добре з’єднається з іншими інгредієнтами.
- Відміряйте трохи більше склянки пшеничного борошна і просійте її.
- Додавайте її в тісто поступово, постійно замішуючи його віночком.
- В самому кінці додайте половину чайної ложки негашеного соди. Ще раз перемішайте. Тісто готове. Далі прямуємо стандартною схемою – форму для випічки змащуємо олією, переливаємо в неї тісто, розрівнюючи його по всій поверхні.
- Духовку розігріваємо до 180 градусів і відправляємо корж випікатися протягом 30 хвилин. В кінці приготування перевірте якість випічки за допомогою зубочистки. Проколіть зубочисткою корж і, якщо на ній не залишилося слідів вологого тесту, значить, він готовий. Чи відчуваєте якийсь аромат?
- Сметанний крем для цього торта готується простіше простого. З’єднайте сметану, трохи цукру і крапельку ванілі. Добре збийте міксером. Смачний крем готовий. Сметанний крем славиться своєю здатністю добре просочувати коржі, робити їх більш м’якими і посилювати їх аромат.
- Готовий черемховий корж акуратно розріжте навпіл уздовж. Щедро просочіть кремом нижній шар.
- Зверху покладіть другий корж, просочіть його спочатку будь-яким солодким сиропом або солодким чаєм, потім полийте кремом. Так буде смачніше і м’якше.
- Білосніжний сметанний крем можна прикрасити шоколадною крихтою або подрібненими горіхами.
- А тепер належить найскладніше: постарайтеся не з’їсти торт відразу, дайте йому настоятися, просочитися, насититися. І тоді – будь ласка, до столу. Смачного!
Господині на замітку:
- Сметанний крем вийде ще смачніше, якщо в нього додати 2 столові ложки коньяку.
- Черемхованаливку борошно можна приготувати самостійно. Для цього потрібно купити в аптеці сухі плоди черемхи, подрібнити їх за допомогою кавомолки, а потім просіяти.