Рецепт швидкого манника, приготованого в мікрохвильовці.
Цей нехитрий манний пиріг дуже сильно вибивається зі звичного уявлення про манника. По-перше, він випікається за якихось 6 хвилин (і це не перебільшення). А, по-друге, за смаком і виглядом він більше схожий на святковий ранковий пиріг або навіть на простий домашній тортик, але точно не на звичайний маннік на кефірі. В маннік додано какао, від чого він стає ще смачніше. Пиріг просочується збитою солодкої сметаною, тому він соковитий і має приємний вершковим смаковим відтінком. Ну, і як будь-яка випічка з мікрохвильовки, маннік радує своєю м’якістю і ніжністю. Загалом, це дуже-дуже смачний десерт до чаювання!
Шість хвилин, кілька простих рухів руками і у вас на столі домашній апетитний манний пиріг! Спробуйте!
Складові:
на пиріг:
- манка (крупа) – ½ склянки
- кефір – ½ склянки
- масло рослинне або вершкове (на вибір) – першого візьміть ¼ склянки, другого – 100 г
- цукровий пісок – ½ склянки
- куряче яйце -1 шт.
- какао-порошок – 2 ст. л.
- трохи розпушувача тіста – 1 ч. л.
- пшеничне борошно – ½ склянки
на крем (за бажанням):
- сметана або йогурт – ½ склянки
- цукровий пісок – ¼ склянки.
приготування
- Висипаємо в зручну посуд манну крупу і заливаємо її кефіром. Ми залишаємо набухати хвилин на 30. Якщо маннік ви вирішили спекти до сніданку, можете залишити цю суміш на ніч, замішаний манку з вечора.
- Як тільки манка розбухне, всипаємо в неї какао-порошок і цукровий пісок, вбиваємо яйце. Можна додати дрібку солі.
- Все добре перемішуємо. Просіваючи, додаємо борошно і розпушувач тесту, знову перемішуємо.
- В самому кінці замісу вливаємо рослинне або вершкове масло. Якщо використовуємо вершкове, його потрібно попередньо розтопити в мікрохвильовці і трохи остудити.
- Все добре перемішуємо і отримуємо досить ріденьке тісто. Воно таким і має бути, не потрібно в паніці додавати борошно, тому що маннік може в цьому випадку вийти твердим.
- Готуємо посуд для випікання. Ми беремо скляну форму для мікрохвильовки, враховуючи, що тісто дуже добре піднімається. Необхідний запас у стінок чаші – не менш 4-5 см. Змащуємо форму маслом і виливаємо в неї тісто. Для страховки, дно форми можна застелити пергаментом.
- Встановлюємо на мікрохвильовій печі час 6 хвилин і випікаємо при максимальній потужності.
- Залишилося пиріг просочити. Сметану збиваємо з цукром – ось і весь крем (дуже смачний). Сметану можна замінити йогуртом. Поливаємо і залишаємо просочуватися на декілька хвилин. Посипаємо тертим шоколадом, какао або горішками.
- Подаємо з гарячим чаєм і насолоджуємося!
Приготування і фото: Старинська Леся.