Коли ми з’їдаємо апельсин, кірку завжди викидаємо, не замислюючись про те, що з апельсинових кірок можна приготувати дуже смачні і ароматні цукати. Незважаючи на тривалий процес їх приготування, все ж варто спробувати один раз, щоб потім готувати цукати з апельсинових кірок знову і знову. Цукати можна використовувати в різній випічці або замість цукерок, особливо якщо цукати в шоколаді.
Необхідні продукти:
- апельсини – 3-4 шт.
- цукор – 350-400 г
- вода – 170 – 200 мл
- сіль -щепотка
- цукор для посипання – 200-250 г
- шоколад – 50-70 м
Як приготувати цукати в шоколаді:
- Апельсини промити і очистити від шкурок: зробити навхрест кілька надрізів. Нарізати апельсинові кірки на смужки.
- Отримані заготовки залити водою і залишити на 4-5 годин. Це необхідно, щоб прибрати з кірок гіркоту.
- Апельсинові кірки промити і залити свіжою водою, додати сіль. Поставити на вогонь. Варити шкурки 10-15 хвилин. Знову поміняти воду і вже без додавання солі проварити 10 хвилин. Весь цей процес також необхідний для видалення гіркоти з апельсинових кірок.
- В окремій каструлі зварити сироп: залити цукор водою і довести до кипіння. Додати апельсинові кірки в гарячий сироп. Готувати на маленькому вогні 5-10 хвилин, іноді обережно перемішуючи. Відключити вогонь і цукати охолодити. Знову поставити на вогонь і варити також 5-10 хвилин, відключити і охолодити. Таким чином, вчинити 5-7 разів, поки не випарується майже весь сироп і цукати не стануть прозорими.
- Масу процідити через сито. Дати стекти всій рідини.
- У глибоку миску насипати цукор. Невелика кількість цукатів помістити в цукор і обваляти з усіх боків. Аналогічно вчинити з рештою шматочками.
- Порада: зручніше проробляти цей процес в закритому контейнері, потрусивши кілька разів, цукати рівномірно будуть обсипані цукром.
- Розкласти на піднос в один шар зацукровані цукати. Сушити при кімнатній температурі 1-3 діб (в залежності від температури). Порада: можна прискорити процес, помістивши деко з цукатами в духовку і сушити при температурі 70-80 градусів Цельсія.
- Засушені цукати занурити одним краєм в розтоплений шоколад. Покласти на решітку до затвердіння шоколаду. Порада: при бажанні можна також повністю занурити цукати в розтоплений шоколад. Цукати в шоколаді готові, зберігати їх в закритому посуді і сухому приміщенні.
Аналогічні цукати можна приготувати з лимонних кірок. Також можна зробити асорті.