Смажені біляші з фаршем, одягнені в пишне дріжджове тісто на кефірі – готуються легко і швидко, виходять рум’яними і апетитними.
Біляші – це різновид пиріжків з репертуару різноманітною російської кухні. Як правило, біляші мають пласку круглу форму у вигляді «таблетки», з відкритою серединкою з одного боку. Вони смажаться на сковороді у великій кількості рослинного масла. В якості начинки для ласощі використовується м’ясний фарш, що містить достатній обсяг подрібненого ріпчастої цибулі і спеції. Смажена випічка з дріжджового тіста, приготована нема на молоці, а на кефірі, виходить більш м’якою, а тісто піднімається швидше, ніж на молоці. Біляші на кефірі – ситне і смачне блюдо для будь-якого обіду або вечері.
складові
для тесту:
- яйця – 1 шт.
- кефір – 500 мл
- дріжджі сухі – 14 г
- сіль – 0, 25 ч. л.
- цукор – 60 г
- мука -800 г
Для начинки:
- яловичина (м’якоть) -375 г
- свинина (нежирна) – 315 г
- цибуля – 180 г (2 шт.)
- сіль – щіпка
- рослинне масло для смаження – 270 мл.
Рецепт приготування
Кефір, на відміну від молока, підігрівати не потрібно, але і холодним він теж не повинен бути. Тому подбайте про те, щоб кисломолочний продукт був теплим (заздалегідь дістаньте з холодильника). У великій глибокій чашці змішайте 500 мл кефіру з одним яйцем, додайте сіль. Якщо ви маєте намір замішувати тісто в тістомісильні машині (комбайні), змішуйте прямо в чаші цій самій машини. В іншій мисці змішайте просіяне борошно, сухі дріжджі і цукор. Почніть підсипати суху суміш в чашку з кефіром і яйцем.
Замісити м’яке і еластичне тісто.
Тісто на кефірі піднімається краще, якщо воно буде знаходитися в теплі, дріжджі будуть краще «бродити». Щоб не помилитися в ступені підігріву, використовуйте духову шафу в якості термостата. Чашку з тестом прикрийте плівкою і поставте в духовку на 1 годину (температура всередині шафи повинна досягати 30 градусів). Через годину або раніше (залежить від свіжості дріжджів і легкості тесту), тісто підніметься.
А поки воно піднімається, подбайте про начинку. У м’яса видаліть всі плівки і прожилки. Свинину і яловичину наріжте шматочками і подрібніть в м’ясорубці. Лук почистіть, наріжте і теж подрібніть в м’ясорубці.
Фарш вимісити і посоліть. При бажанні можна додати дрібку чорного меленого перцю або ваші улюблені спеції.
Коли тісто буде готове, викладіть його на присипану борошном дошку або силіконовий килимок. Для силіконового килимка потрібно зовсім небагато борошна. Тісто до нього і так, практично, не липне.
Розділіть тісто на шматочки. Спочатку відріжте частину від тесту, розкачайте його в товстий джгут, потім розріжте на частини.
Розкладіть м’ясну начинку.
Зліпити біляші, залишаючи відкритою серединку. Це робиться для того, щоб начинка в беляшах краще прогрівається під час смаження, і м’ясо повністю приготувалося, а не залишилося сируватим в центрі.
Влийте в глибоку сковороду олію (270 мл). Масла повинно бути багато, щоб біляші буквально плавали в ньому. Так, це не дуже корисно, але інакше біляші НЕ прожаряться і не піднімуться під час смаження. Покладіть в киплячу олію біляші вниз отвором. Зменшіть вогонь. Щоб біляші добре присмажився, потрібно смажити їх не менше 5 хвилин з кожного боку. Якщо вогонь буде сильним, тісто просто підгорить, а начинка ще не встигне приготуватися.
Через 5 хв. переверніть біляші і смажите їх ще 5 хв., потім зніміть і покладіть на паперовий рушник для того, щоб видалити зайве масло.
- Апетитні пиріжки з тесту, приготовленого на кефірі, готові. Гарячі біляші, тільки що зі сковороди – це смачно!
Господині на замітку:
- Для того щоб біляші добре і повністю прожарюватися, коли кладете начинку, злегка сплющуються її і розподіляйте по поверхні. Тоді шар м’яса матиме невелику товщину.
- Якщо в смажених беляшах ви виявите, що м’ясо має неоднорідний колір, в самому центрі залишається рожевим, значить, ви не прожарити біляші і є їх просто небезпечно. Потрібно знову повернути вироби в сковороду і досмажити їх, можливо – під кришкою, або помістити на пару хвилин в мікрохвильову піч. Але майте на увазі, що під кришкою біляші втратять свою хрустку скоринку.
- Рецепт тіста на кефірі підійде і для приготування інших пиріжків з різноманітною начинкою.