Тим, хто любить несолодке випічку, обов’язково сподобається поєднання ніжних фрикадельок, листкового тіста і вершкової заливки.
Заливний пиріг з фрикадельками з яловичини – надзвичайно просте в приготуванні і неймовірно смачна страва. Родзинкою випічки є маленькі соковиті кульки з яловичого фаршу, пікантний смак яким надають подрібнені цибулю і часник.
Крім того, начинка пирога включає цілий пучок петрушки, яка наповнює страву свіжими нотками, і робить страву ще більш соковитим. А сполучною ланкою є ніжна заливка зі сметани, яєць і твердого сиру.
Складові:
- тісто листкове бездріжджове – 300 г
- зелень петрушки – 1 маленький пучок
для фрикаделей:
- фарш яловичий – 400 г
- цибуля ріпчаста – 1 головка
- вода – 80 мл
- пластівці вівсяні – 1/2 ст.
- часник – 1 зубчик
- сіль за смаком
- борошно – для панірування
- олія соняшникова – для смаження
для заливки:
- сметана – 100 г
- сир твердий – 60 г
- яйце куряче – 2 шт.
Спосіб приготування:
Спочатку необхідно приготувати фрикадельки. Для цього цибулину почистіть, промийте і натріть на тертці з дрібними отворами. Подрібнений таким чином цибулю, на відміну від пропущеного через м’ясорубку, краще зберігає сік.
У миску викладіть яловичий фарш, додайте цибулю разом з соком, вівсяні пластівці і дрібно нарізаний часник. За смаком посоліть.
Влийте холодну воду.
Вимісити масу для фрикадельок руками до гладкості. Вимішування фаршу – дуже важливий процес, чим ретельніше і довше ви будете перемішувати м’ясну масу, тим ніжніше і соковитіше будуть фрикадели. Залиште на 20 хвилин.
Листкове тісто необхідно розморозити при температурі 18-20 ° C. До речі, можете зробити листкове тісто самостійно, але доведеться на це витратити достатньо часу. З фаршу сформуйте кульки розміром з невеликий волоський горіх. Щоб фрикадельки краще тримали форму, помістіть їх на 15 хвилин в морозильник.
У тарілку насипте борошно і обваляйте в ній фрикадели.
Розігрійте в сковороді олію і обсмажте на ньому м’ясні кульки до приємного рум’янцю.
Листкове тісто викладіть у форму для випічки, сформувавши бортики.
Зелень петрушки вимити, обсушити і дрібно наріжте.
Половину зелені викладіть на тісто.
Зверху рівномірно розподіліть фрикадели.
Поверх фрикадельок розкладіть петрушку.
Залишилося приготувати заливку для пирога. Сир натріть на крупній тертці.
У мисочці з’єднайте сир, яйця і сметану. Ретельно збийте виделкою до однорідного стану. Можна трохи підсолити.
Акуратно залийте фрикадельки отриманою масою.
Прикрийте начинку тестом, зібравши його в невеликі складочки. Змастіть тісто жовтком яйця або майонезом – як в даному рецепті.
- Надішліть форму з майбутнім пирогом в прогріту до 180 градусів духовку. Випікайте 40-45 хвилин. Оцініть пиріг: тісто має зарум’яниться, начинка стати щільною, а сирна скоринка виглядати неймовірно апетитно. Пиріг акуратно вийміть з форми і покладіть на велике блюдо. До столу можете подавати його гарячим або теплим.